Начало Новини.бг Бай Данчо, готвачът на Тодор Живков, говори за живота във висшия ешалон...

Бай Данчо, готвачът на Тодор Живков, говори за живота във висшия ешалон на властта (ВИДЕО)

765
0

Йордан Стоичков – човекът, на когото повериха храната на социалистическия елит

„Стига се с упорство и труд, с късмет и с познанства. По-късно следват проверките до девето коляно. А когато започвах в кухнята на УБО, началникът ме попита: „Момче, можеш ли да правиш чорбъ”?  Казах, че мога и така ме взеха”. Това сподели в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ бившият готвач на Тодор Живков Йордан Стоичков – Бай Данчо. Той разказва как се стига във вътрешния кръг и как се става готвач на най-важният човек в държавата. 

Половин година е бил проучван бай Данчо, за да се види дали може да му бъде проверена храната на най-висшите партийни ръководители. След преминаването на всички тестове започва да готви и за Тодор Живков. А по-късно готви за не един или двама световни лидери.

Най-голямо впечатление от чуждите гости му прави лидерът на кубинската революция Фидел Кастро, на когото става личен готвач в Боровец. Той и досега го счита за една изключителна личност, а когато е имало кубинска делегация спане не е имало, но много ром и пури.

А най-странен му се е видял либийският лидер Муамар Кадафи, когото веднъж чакали да пристигне три часа и въобще не е дошъл.

Най-критичният момент, за  който готвачът си спомня, е смъртта на Людмила Живкова. Личното му мнение е, че версията за нейното отравяне е неоснователна.

На въпроса дали е проверявана храната на Тодор Живков готвачът отговаря: „Не, не беше проверявана, ние бяхме проверявани”.

Сред сериозните и професионални ангажименти бай Данчо си спомня и доста смешни и забавни ситуации, като тази, когато пресолил половината салата на партийните лидери, а другата половина оставил безсолна.

„Тодор Живков ни подканваше да му разказваме вицове, които се отнасят до него, но никой не смееше да го направи,  само Ангел Балевски му разказваше вицове за него”.

 Относно „куфарчетата”, които са били раздавали, той казва, че не знае нищо и дори да е бил получил, няма да знае какво да прави с него.

Опитният готвач не изпитва уважение към днешните колеги, които се изказват с пренебрежение към „Балкантурист”, защото дори и те са продукт на тази организация, която сама си е създавала и подкрепяла кадрите.

„Гордея се с това, че съм оставил нещо след себе си, с трите си книги, които съм оставил на младите да се учат”, казва бившият готвач на Тодор Живков бай Данчо.

kanal3.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук