Начало Култура.бг Изложба във Варна ни среща с риболова и рибарите отвъд клишетата и...

Изложба във Варна ни среща с риболова и рибарите отвъд клишетата и фалшивите образи

733
0

По повод на международния ден на рибарите и риболова, 27 юни, на Морска гара във Варна ще бъде представен първия фотографски проект за потенциала и невидимото от брега лице на риболова в Черно море, научи Moreto.net. В изложбата „Навътре: среща отблизо с черноморския риболов” варненци и гости на града ще могат да видятс риболова и рибарите в нашето море – такива, каквито са днес, отвъд клишетата и фалшивите образи. Изложбата ще бъде открита за посетители в продължение на две седмици, до 11-ти Юли.

За да отбележат празника 27 юни, за пръв път на Морска Гара ще акостира флотилия от рибарски кораби – част от сдружение „Черноморски Изгрев“, които могат да бъдат разгледани от посетителите.

В рамките на проекта, зад който стоят „Черноморски Улов“ в партньорство със Сдружение „Таляна“ и Риболовно Сдружение „Черноморски Изгрев“ т, на територията на Морска Гара – Варна ще бъде разположена фотоизложба с авторски фотографии на Неделчо Хазърбасанов, създадени специално за повода и изцяло заснети на лента. За заснемането на кадрите в изложбата авторът Неделчо Хазърбасанов прекарва два дни в компанията на варненски рибари – част от екипажа на риболовните кораби „Лаврак“ и „Барбун“. Верен на своя репортажен стил, Неделчо търси онези ситуации, които загърбват клишетата и фалшивите образи, за да покажат неподправеното ежедневие и неповторимия чар на нашия черноморски риболов.

Изложбата съдържа над 40 фотографии, заснети буквално дни преди откриването на изложбата и представящи по този начин неповторимо съчетание между репортажната актуалност на сюжетите и ретро-естетиката на лентовата фотография.

Официалното откриване е по време на международния ден на рибарите и риболова (27-ми юни, събота).

„Надяваме се с този проект да запалим интерес към темата и да стартираме разговор за нуждата от щадящ, устойчив риболов в Черно Море. Защото опазването на черноморските екосистеми и бъдещето на рибарството са неразделно свързани“, коментира Георги Гавазов, управител на „Черноморски Улов“.

moreto.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук