Начало Доктор.бг Внимавайте за кърлежи, когато сте сред природата: В Бургаско има заразени с...

Внимавайте за кърлежи, когато сте сред природата: В Бургаско има заразени с Кримска-Конго хеморагична треска, Ку-треска и Лаймска болест

732
0

С покачването на градусите, нараства и опасността от срещата ни с кърлежи. Справка в бюлетина РЗИ сочи, че за предходната седмица са регистрирани два случая на Марсилка треска и един случай на Лаймска болест. И двете заболявания се причиняват от кърлежи.

В областта има един пациент с Кримска-Конго хеморагична треска. Тя е най-тежко протичащата, но за щастие най-рядко срещаната инфекциозна болест, пренасяна с кърлежи. Заболяването се среща през пролетно- летния сезон и в строга зависимост от активността на кърлежите преносители. Те са от род Hyalomma- Hyalomma pl. plumbeum. Младите форми паразитират на зайци и птици, а възрастните (имаго) на селскостопански животни. Среща се само в няколко области на страната – Шуменска, Великотърновска, Бургаска, Старозагорска, Сливенска, Пазарджишка, Хасковска и Кърджалийска.

Има и един случай на Ку-треска. Основен резервоар на причинителя на Ку-треската са селскостопанските животни – главно крави, кози, овце. Заразяването на домашните животни става от естествено инфектираните кърлежи в природните огнища. Болните животни отделят заразата чрез секретите и млякото си, през родовите пътища при аборти и раждания. При тях инфекцията обикновено протича без клинична проява по време на размножителния период на животните чрез родилните ципи и околоплодните води се отделят голям брой от причинителите на болестта. Човек се заразява при вдишване на пръски или прах, съдържащи причинителя или при консумиране на заразени продукти.

Има няколко вида изследвания, свързани с кърлежи – изследване за заразеност с определена болест на самия кърлеж, видово определяне на кърлежа. Различните видове се свързват с различни заболявания. Също изследвания на човек за това дали е бил заразен, след ухапване от кърлеж.

burgasinfo.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук