Начало Вяра.бг 22 юни : Свщмчк Евсевий, еп. Самосатски . Мчци Зинон и Зина...

22 юни : Свщмчк Евсевий, еп. Самосатски . Мчци Зинон и Зина Аравийски . Мчци Галактион, Юлиания и Саторнин. Св. Албан Британски

933
0
Свщмчк Евсевий, еп. Самосатски . Мчци Зинон и Зина Аравийски .

Свети Евсевий бил епископ на град Самосат, който се намирал под управлението на антиохийския патриарх. Той бил правоверен мъж, благочестив, изпълнен с ревност по Бога, постоянен и непоколебим в православното изповедание във времето, когато ереста на Арий се усилвала, нанасяла голяма вреда и силно смущавала Божията Църква, която се разклащала като кораб сред морето по време на буря. Мъченически загинал великият Божий угодник Евсевий от арианска ръка, като пострадал за Сина Божий, вечносъществуващ с Отца и единосъщен с Него. Светото му тяло било върнато в град Самосат, където било погребано с чест, със сълзите и риданието на целия християнски народ.

Светите мъченици Зинон и Зина са живели през IV век във Филаделфия Арабия. Свети Зинон бил от благородно семейство, с много слуги и голямо богатство. След като напълно приел християнската вяра, той раздал всичките си притежания, освободил слугите и започна да проповядва Словото Божие. Заедно с него останл неговият слуга свети Зина, който станал верен ученик и помощник на бившия си господар.
През 304 г. мъчениците са обезглавени с меч.

ceacbg.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук