Начало Култура.бг На 22 юни е роден композиторът Красимир Кюркчийски (Видео)

На 22 юни е роден композиторът Красимир Кюркчийски (Видео)

904
0
Мистерията на Българските гласове – „Калиманку Денку“ (Странджанска фолклорна област) Преработка – Красимир Кюркчийски

Красимир Кюркчийски завършва БДК (дн. НМА “проф. П. Владигеров”) с композиция при проф. П. Владигеров през 1962 г. Специализира в Московската консерватория при Дмитрий Шостакович. Работи като диригент на ДАНПТ (дн. НФА “Ф. Кутев”) и Ансамбъла за народни песни към Комитета за телевизия и радио. През последните години живее и работи като свободен творец в с. Боженци, Габровско.

Красимир Кюркчийски е автор на 2 опери и балет; вокално-инструментални произведения; оркестрова и камерна музика; хорови песни; инструментални пиеси, обработки на народни песни; филмова музика и др.

Носител е на Голямата награда на конкурса за композиция “Парижки музикални седмици” (1966 г.). Репертоарни са творбите му за симфоничен оркестър “Диафонична студия”, Концерт за оркестър, Вариации върху тема от Хендел, Адажио и Ария за струнен оркестър, Концерт № 1 за пиано и др.

Името му се свързва и с нов подход в обработката на фолклорните песни, придобили голяма популярност в репертоара на български и чужди изпълнители. Негови произведения с успех се изпълняват в Италия, Франция, Русия, Германия, Австралия и много други страни.

Красимир Кюркчийски умира на 75 годишна възраст през 2011 година.

ubc-bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук