Начало Новини.бг Фандъкова обезпокоена: Тройно повече софиянци в Интензивното от петък насам

Фандъкова обезпокоена: Тройно повече софиянци в Интензивното от петък насам

694
0

Следя данните и ситуацията в София. Говорим за последната седмица. Очевидно са тревожни данните за цялата страна, а в това число и най-големият град, където има най-много хора. Трябва да се научим да живеем с вируса и да продължим да си вършим работата, градът да работи, децата да могат да ходят на детски градини, но при стриктно спазване на дисциплината. Данните за София обезпокоителни“. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на брифинг в здравното министерство.

В петък в столичните болници е имало 92 души, от които 7 в интензивни отделения с по-тежки случаи. Днес 126 са пациентите, постъпили в болница, от които 23 са в интензивни. Това означава три пъти повече хора в тежко и средно тежко състояние. 

Връщат маските на закрито – стават задължителни в магазина и в офиса


„Преди още да зная, че министърът ще издаде заповед за задължителното носене на маски, в събота и неделя обсъждах с моите колеги, ако той не го беше направил, аз щях с моя заповед да върна в задължителен режима за носене в маски. За мен е важно там, където хората се събират – магазини, институциите, публичните места, офиси, да продължават да се носят маски, шалове или шлемове, защото това има ефект“, допълни тя.

Фандъкова коментира, че миналата седмица три екипа на Общинската полиция, заедно с контрольорите са правили непрекъснати проверки на наземния транспорт.

„Проверени са 700 превозни средства, издадени са десетки предупредителни протоколи, но има само 16 акта. От утре удвояваме екипите“, добави тя.

Столичният кмет посочи, че ще започне тестване на голяма група представители на детските градини.

„Това са между 700 и 1000 души, които ще бъдат тествани. Както с кръвни тестове, така и PCR. До края на миналата седмица бяха изследвани 36 души от персонала на детски градини и няма положителни резултати. Струва си парламентът да разгледа самите санкции, защото 300 лв. за неносене на маска може би спира контролните органи и заради това издават толкова много предписания. Искам да намерим всички механизми, които да доведат до много строг контрол. Все още хората не са се върнали към градския транспорт, твърде далеч сме от 350 хиляди души дневно „, каза още Йорданка Фандъкова.

dariknews.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук