Начало Село.бг Село Казашко ще замени традиционния си празник с виртуален концерт

Село Казашко ще замени традиционния си празник с виртуален концерт

625
0

Rodbg.com

moreto.net

„Тази година ще отменим празника на селото, който отбелязваме през август месец.“, съобщи за Moreto.net кметът на село Казашко Гергана Петкова.

„Планувахме тази година празникът на селото да бъде мащабен, защото нашите приятели от побратим град в Русия, трябваше да пристигнат над 15 човека от техния кубански хор, за да направим грандиозно шоу. За съжаление това няма да се случи.“, каза още тя.

Все пак празникът на селото ще бъде отбелязан с виртуален концерт, коментира Петкова. В страницата Казашко-Варна ще се организира виртуален празник.

За ситуацията около месеците на социална изолация, кметът Гергана Петкова коментира, че хората в Казашко са били много сплотени и организирани, съвестни и спазващи правилата, помагащи на този, който е в нужда и в беда.

Храна от инициативата „Защото сме хора- Варна, е стигнала и до нуждаещи се в Казашко, за което Гергана Петкова благодари на всички съпричастни и подали ръка.

Казашко е най-малкото населено място, принадлежащо към община Варна. Намира се на 6 километра от центъра на града и е разположено на самия бряг на Варненското езеро.

Първите заселници на мястото, където днес се намира селото, са родственици на донски и кубански казаци, прокудени преди повече от 300 години при религиозните реформи на Патриарх Никон и европеизацията на Русия по времето на Петър Велики. Много староверци напускат и се заселват по поречието на Дунав, в Мала Азия, търсейки спасение за вярата си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук