Начало Новини.бг Ананиев: Извънредната епидемична обстановка остава до 15 юли

Ананиев: Извънредната епидемична обстановка остава до 15 юли

653
0

Ще се налага строг контрол върху досегашните мерки

Извънредната епидемична обстановка в страната остава до 15 юли. Решението прие Министерски съвет. Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че нови тежки мерки няма да се налагат, но ще се засили контрола по спазване на досега наложените.

Силно ще завишим контрола, мерките трябва да се спазват, заяви Ананиев.

Предложението се базира не само на последните данни за разпространението на COVID-19, но и на задълбочен анализ на седмична и двуседмична основа за развитието на болестта, мотивира предложението здравният министър Кирил Ананиев.

Анализът показва, че за последните 4 седмици – след 9 юни има значително завишаване на отчетените бройки на хората, които са носители или болни от коронавирус.

Увеличихме броят на изследванията, вече има 36 лаборатории към лечебни здравни заведения и регионални здравни инспекции, посочи Ананиев, като посочи, че в последните две седмици пробите на ден са близо по 2 хиляди.

COVID-19 представлява сериозна опасност за общественото здраве.

Безспорно мерките, които въведоха вършат резултат за здравето на хората“, каза от своя страна премиерът Бойко Борисов, след като предложи на министрите кабинетът да подкрепи предложението на Ананиев.

Професорите, лекарите явно не разбират. Колко пред мен щяха да си късат дипломите, че лятото заразата ще намалее. Не само не намаля, а ни заля“, каза Бойко Борисов.

Направихме всичко, за да не притесним и психически хората. Ето, спряхме и брифингите“, продължи Борисов и отбеляза: „медиите си вземат информациите, не ние всяваме страх„.

kanal3.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук