Начало География.бг „Дънди прешъс“ се отказва да търси злато в Средна гора

„Дънди прешъс“ се отказва да търси злато в Средна гора

668
0

публикувано на 17.06.20 в 16:29

Компанията „Дънди прешъс металс Челопеч“ се отказва да проучва полезни изкопаеми в Средна гора. Това обяви преди минути кметът на община Брезово Христо Енков във Фейсбук.

Новината идва след проведената днес в Стара Загора среща на представители на фирмата инвеститор с кметове на 5-те засегнати общини и областната управа, на която са обявили, че се отказват от проучването. То щеше да обхване над 155 квадратни километра от пет общини – Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Братя Даскалови, Чирпан в Старозагорска област и пловдивската община Брезово.

Евентуалното находище на злато е в Централна Сърнена Средна гора, близо до биорезерват, около райони с минерални извори и площи, на които се отглеждат маслодайни рози, лозя и лавандула. 

По-рано хората обявиха, че искат чиста природа, а местната власт поиска с декларация Министерството на енергетиката да прекрати издаденото разрешение за проучване. 

„Това е голям успех за работата на много хора и още веднъж потвърждава теорията, че убежденията са най-доброто оръжине вместо сила и размирици“, заяви кметът на Брезово. 

Въпреки успеха представителите на 5-те общини ще настояват за мораториум върху търсенето, проучването и добива на полезни изкопаеми на територията на Сърнена Средна гора. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук