Начало Новини.бг Извънредно! Операция „Медикус“ разби канал за плячкосани антики

Извънредно! Операция „Медикус“ разби канал за плячкосани антики

672
0

Голям удар срещу иманярската мафия нанесе Европол при международна полицейска акция в България и Великобритания. В резултат са арестувани осем членове на престъпна група, плячкосвала археологически обекти и продавала откраднатите артефакти на черния пазар, съобщава БГНЕС.

Петима заподозрени са арестувани в България и трима във Великобритания при операцията, в която са иззети около 4 600 археологически артефакта на стойност, надвишаваща няколко милиона евро, се казва в съобщение на Европол.

В операцията по името „Медикус“, ръководена от Европол, са участвали българското вътрешно министерство, британската полиция и германската полиция в Бавария.

Някои от членовете на престъпната група са били арестувани при влизане в България, след като във Великобритания са заловени голям брой археологически артефакти, скрити в превозно средство.

Сред иззетите предмети са керамични съдове, делви, лампи, стрели, копия и монети от римския период, бронзовата епоха, ранната желязната епоха, средновековието и османския период. Предметите са били изнасяни от България за Великобритания най-често през Германия.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук