Начало География.бг Има ли информационни табели на „Перперикон“

Има ли информационни табели на „Перперикон“

696
0

РодБГ

БНР Новини

Проф. Овчаров: Не повече от 15 хил. лв. ще струват табелите, които могат бързо да се направят

„Има табели на „Перперикон“, но те не са достатъчно“, каза пред БНР Веселина Тихомирова – зам.-кмет на община Кърджали. Тя уточни, че Общината и Регионалният исторически музей стопанисват комплекса. По думите ѝ един от първите проекти е включвал поставяне на информационни табели. Тъй като те не са достатъчно на брой, до края на годината ще бъдат поставени още.

„В процеса на изпълнение на един проект се строи Посетителски център, както и още един проект, който също е в процес на изпълнение, ще доведат до ограничаване на нерегламентираните дейности в комплекса – екскурзоводите, които не би трябвало да бъдат там, и разпространението на карти“, посочи Тихомирова и уточни, че контролът за това се извършва от Регионалния исторически музей.

Неуредици на „Перперикон“ разочароват десетките посетители, изкачили стръмната пътека до скалния град. Туристи споделят, че не получават достатъчно сведения за обекта заради липсата на информационни табели. По думите им никъде на върха няма поставени указания какво представлява всяко едно от посещаваните места. Проблемът е от години и е в компетенциите на Общината и на Регионалния исторически музей, твърдят археолози. В района на „Перперикон“ работят нелицензирани екскурзоводи без положен изпит в Министерството на туризма. Според техни колеги това е в ущърб на туристите, които в повечето случаи не получават достоверна информация. 

В предаването „Преди всички“ археологът проф. Николай Овчаров заяви, че Община Кърджали се справя великолепно с „Перперикон“:

„Тя е спечелила 6 или 7 европейски проекта за милиони левове. С последния проект, който е на стойност 8 млн. лева, ще бъде завършена изцяло консервацията и реставрацията на това, което сме открили“. Той добави, че „в кацата с мед има и лъжица катран“ и тя е, че на фона на милионите – не повече от 15 хил. лева ще е цената на информационните табели, които могат бързо да се направят


Заради пандемията от Covid-19, на „Перперикон“ се очертава не толкова силен сезон. Хората обаче преодоляват страха от инфекцията и от няколко седмици вече се наблюдава засилено присъствие на туристи. На този етап посещенията са индивидуални, от тази седмица се приемат заявките на туристическите агенции за организирани пътувания. Екскурзоводите на „Перперикон“ са оптимисти, че това лято туристите ще предпочетат българските обекти пред тези в чужбина.     

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук