Начало Новини.бг Лют скандал в парламента заради маските, ГЕРБ и БСП се хванаха за...

Лют скандал в парламента заради маските, ГЕРБ и БСП се хванаха за гушите

750
0

Със спор за носенето на предпазни маски от народните представители започна днешното пленарно заседание.

В началото на работния ден депутатът от БСП Валери Жаблянов отвори въпроса, като се оплака от „електронния терор“ на медиите, които снимали депутати без маски в пленарната зала. Соцдепутатът призова ръководството на парламента да вземе мерки и депутатите да бъдат защитени от „подобни издевателства“, информира „Дарик“.

Тома Биков от ГЕРБ пък отвърна, че е нормално медиите да проявяват интерес към темата, предвид че задължението за носене на маски е за всички български граждани. Той припомни, че именно половината от червените депутатите са били без маски на вчерашното пленарно заседание. „Да се прекрати електронния терор, дискредитирането на депутати в телевизии, снимането, неуместното показване и нанасянето на правни и други щети върху народните представители.

Това подрива авторитета на народните представители“, отсече Жаблянов. „Ще ви припомня, че са снимани хора, които са били без маски, а половината ваша парламентарна група вчера беше без маска“, подчерта пък Тома Биков. Той припомни, че социалистите са нарекли „посягане на свободата на словото“ отделянето на журналистите в друга зала на парламента като противоепидемична мярка, а сега искат да ограничат медиите.

„Категорично не сме съгласни с това, че медиите през ръководството на парламента трябва да бъдат ограничени. Не сте така чувствителни, когато медиите преследват нас. За съжаление и за щастие медиите са факт и те са факт в една демократична страна“, коментира още Биков.

Жаблянов контрира, че медиите освен да защитават права на гражданите и злоупотребяват с такива, като подчерта, че не е във възможностите на никого да се защити. „Освен права, имаме и задължения. Излъчваме лош сигнал като водим дебат дали трябва да изпълняваме задълженията. Разменяме реплики, с които даваме много лош пример“, намеси се в спора и депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. Припомняме, че вчера не всички народни представители спазиха правилата и някои бяха без предпазни маски в пленарната зала. След това столичната РЗИ поиска информация от Народното събрание кои са били тези депутати. Глобата за неносене на лични предпазни средства на закрити обществени места е 300 лв.

Blitz.bg ; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук