Начало Новини.бг Има риск АЕЦ „Белене“ да не се случи

Има риск АЕЦ „Белене“ да не се случи

648
0

Нужно е ново одобрение от ЕК

Проектът АЕЦ „Белене“ е обречен да не се случи, ако правителството продължава в същия дух и бави регулаторния процес по лицензирането на площадката. Това стана ясно от думите на адвокат Албена Белянова, която изпрати въпроси до Европейската комисия относно състоянието на проекта и получи конкретни отговори по тях от дирекция „Енергетика“.

По думите на Белянова в писмото пише, че площадката на АЕЦ „Белене“ трябва да се лицензира наново. Последното одобрение на нотификация от ЕК е през 2007 г. и то вече не е в сила.
Според нея е възможно България да получи ново одобрение, като то трябва да е налице поне три месеца преди старта на строителството на атомната централа. Тя обаче е скептична, защото „за последните две години дори не се внесе техническия проект в Агенцията за ядрено регулиране“.
„Не знам дали някой може да очаква с този начин на работа това да се случи и в близките пет години. Това обрича проекта да не се случи“, категорична е тя. 
Предишният процес на нотификация продължи 11 месеца.

Миналата седмица стана ясно, че три международни компании от късата листа за реализацията на АЕЦ „Белене“ са се обединили, подписвайки меморандум за сътрудничество. Това са руската „Росатом“, френската „Фраматом“ и американската „Дженерал електрик“. 

„Условията на процедурата са много спорни, начинът на оценка е много мъглив и субективен. Липсва информация както за референдума от 2013 г., така и че решението на Министерски съвет се обжалва пред съда“, коментира още адвокат Белянова. 

ECONOMIC.BG;РодБГ

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук