Начало Култура.бг Реставрират седем безценни мозайки на Йоан Левиев в Пловдив

Реставрират седем безценни мозайки на Йоан Левиев в Пловдив

640
0

Безценните мозайки в подлеза на баня Старинна ще бъдат реставрирани и експонирани. Седемте красиви творби от естествен камък са дело на големия пловдивски художник Йоан Левиев. Доскоро четири от тях бяха скрити зад металните магазини. След демонтажа им заради предстоящия ремонт на подлеза и те бяха разкрити, пише Plovdivtime.bg

„Радвам се, че ще ги възстановим, защото това е част от културното наследство на Пловдив и ние имаме задача да го пазим”, каза районният кмет Георги Стаменов. Той допълни, че веднага след почистването и реставрацията на мозайките в подлеза ще бъде монтирано видеонаблюдение, за да бъдат спасени творбите от набезите на вандали. 

В момента реставраторите от Градската художествена галерия по задача от зам.-кмета по култура Пламен Панов почистват творбите. 

„Силно замърсени са, обработваме ги със специални препарати, за да отстраним спрейовете. Добрата новина е, че повредите по мозайките са малки. Липсват по няколко камъчета, но след като ги изчистим, ще ги възстановим”, каза директорът на ГХГ Красимир Линков. 

Възстановяването на мозайките в подлеза на Чифте баня е първата стъпка, която местната власт предприема за съхраняване на монументалното изкуство в Пловдив. 

Преди броени часове Общинският съвет одобри предложението да бъдат отпуснати 8000 лв. за реставрацията на друга знакова творба – сграфитото „Христо Г. Данов” на Георги Божилов-Слона в подножието на Стария град. Казусът с изключително красивата творба се отлагаше с години, защото тя е експонирана на сграда частна собственост. Стопаните на кооперацията обаче не са давали съгласие, а не са и в състояние да поемат разходите по реставрацията. 

Затова между общината и собствениците ще бъде подписан договор за възстановяването на сграфитото. Проектът на специалистите от Градската художествена галерия вече е готов и е внесен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство. 

„Радвам се, че получихме подкрепа от Общинския съвет, защото това е прецедент. Става дума за произведение на изкуството на стената на частна сграда. В същото време сграфитото „Христо Г. Данов” има изключителна стойност и е нещо, на което се възхищават всички пловдивчани и гости на града. Днешното решение на съветниците, които приеха единодушно предложението, ни дава надежда, че ще успеем да спасим и други подобни монументални творби в публични пространства”, каза Пламен Панов. 

За да се случи това обаче, ще бъде назначена комисия, която да обходи всички регистрирани произведения – мозайки, сграфито, стенописи, декоративни и керамични пана, дело на големите творци на Пловдив. 

„След като бъдат описани, ще говорим с Министерството на културата да им бъде даден статут на паметници на културата. Да бъдат описани в съответните списъци, за да бъде по-добра и ефективна грижата за тях”, казват Пламен Панов и Георги Стаменов, по чиято инициатива ще започне акцията по спасяването на монументалното наследство на Пловдив.

trafficnews.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук