Начало Новини.бг Румен Радев обвини държавното обвинение в страх и зависимости

Румен Радев обвини държавното обвинение в страх и зависимости

689
0

Нежеланието на прокуратурата да види многобройните фрапантни скандали и сигнали за огромна корупция, за грабеж на държавни средства издава едно – страх и зависимости„.

Това заяви президентът Румен Радев при посещение на скалния релеф „Мадарски конник“, част от обиколката му в Североизточна България, цитиран и от своя пресцентър.

Думите му бяха в отговор на журналистическо питане, че още двама души от екипа му са разпитани през седмицата в качеството им на свидетели по различни дела.

Президентът отрече разпитаните да са Стефан Янев (служебен министър на отбраната в кабинета „Герджиков“) и Димитър Стоянов (главен секретар на президента Румен Радев, бивш началник щаб на ВВС).

Припомняме, преди дни бе арестуван и обвинен президентският съветник и бивш служебен вътрешен министър Пламен Узунов за търговия с влияние.

Преди този арест в публичното пространство се появи запис с глас, силно наподобяващ гласа на премиера. Тогава президентът Румен Радев поиска да се установи дали записът с премиера, е фалшив. Държавният глава допълни, че той дискредитира държавата и българския парламент. От ГЕРБ заявиха, че не виждат причина да се проверява записът.

В своя изказване преди дни Борисов заяви, че записът е фалшив. Подобни записи имаше и по време на първия кабинет „Борисов“.

След това се появиха снимки на българския премиер, който спи, а на нощното шкафче до него има пари и пистолет.

От президентската администрация обявиха, че по време на обиколката си в Шумен е президентът Радев е разговарял с ръководители на образователни институции, обществени дейци и интелектуалци в град Шумен.

Обединяващо мнение от участниците в срещата е, че на България е необходима целенасочена и дългосрочна държавна политика в образованието, която да залага не само на придобиването на знания, а и на възпитанието на младото поколение. Образователната политика следва да се води така, че да не се губи националната идентичност и самосъзнание, усещането за общност и вярата в собствените възможности.

„Оттук, от Мадара, Плиска и Преслав, започва България, а няма достатъчно свободни бройки дори и за археология„, заявиха представителите на образователните институции в региона.

Навсякъде в света археологията и представянето на националното културно-историческо наследство е част от икономиката, докато в България все още липсват достатъчно усилия на държавата в тази посока“, каза Румен Радев и допълни, че трябва да има национален план за популяризиране на всички тези археологически обекти.

Вместо да се ангажира с изграждането на бензиностанции, държавата да инвестира в бъдещето на младите хора, препоръча президентът Румен Радев. Нужно е да се създадат в областните градове центрове за безплатно извънкласно обучение по информационни технологии, компютърен дизайн и други перспективни дисциплини, което вече се прилага в редица страни по света.

„Няма как да вървим напред и да сме конкурентни в дигиталната епоха, ако не инвестираме в младите хора“, заяви президентът Радев.

След срещата си с обществените дейци в Шумен държавният глава посети село Мадара и заедно с кмета Неделчо Неделчев разгледа скалния релеф „Мадарски конник“ и скалния параклис „Св. Пантелеймон“.

news.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук