Начало Новини.бг Дянков, Прокопиев и Трайков са невинни за приватизацията на 33% от ЕVN

Дянков, Прокопиев и Трайков са невинни за приватизацията на 33% от ЕVN

715
0

Невинни са бизнесменът Иво Прокопиев, бившите министри на финансите – Симеон Дянков и на икономиката – Трайчо Трайков за приватизацията на занижена цена на 33% (държавният дял) в ЕVN.

Оправдаха и Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев от „Булгброкърс“, съобщи БНР решението на Специализирания наказателен съд.

Според прокуратурата от сделката държавният бюджет е загубил около 28 млн. лв. По време на заседанието Иво Прокопиев коментира, че според него в заключителните пледоарии на прокуратурата има лично мнение.

Прокуратурата каза няколко пъти, че не харесва приватизацията в енергетиката. Преди повече от 30 години българско общество избра друг път, прокуратурата не признава пазара. Това дело е част от систематичен натиск върху „Капитал“ и „Дневник“, допълни собственикът на тези медии, цитиран от БГНЕС и БиТиВи..

Прокопиев пледира невинност пред съда с мотива, че обвинението срещу него е нелепо. Той призова за оправдателни присъди и за другите двама обвиняеми.

Симеон Дянков заяви пред магистратите, че не е извършил престъпленията, за които е обвинен, а Трайчо Трайков коментира, че обвиненията са несъстоятелни, защото решението на правителството за приватизация е било добро.

Трите приватизации (б.р. за трите енергийни дружества – ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО ПРО) са извършени по един закон, одобрени от Агенцията, а нейния началник сега е министър (министърът на икономиката Емил Караниколов – б.р.).

„Може да не направите днешния ден най-лошия. В живота ми, като покажете и на Европа, че можете да не осъждате невинни хора“, допълни Трайков.

Останалите трима подсъдими Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев също не признаха вина и настояха да бъдат оправдани.

Припомняме, министрите в първото правителство на Бойко Борисов – финансовият Симеон Дянков, икономическият Трайчо Трайков и бизнесменът Иво Прокопиев, както и трима служители на дружеството „Булброкърс“, са подсъдими за продажбата през 2011 година на 33% държавен дял от електроразпределителното дружество ЕВН. „Булброкърс“ е избрано за инвестиционен посредник при продажбата на ЕВН.

Според прокуратурата от въпросната сделка е настъпила щета за държавата в размер на 20 милиона лева. Чрез борсовата сделка акциите бяха продадени за близо 93 млн. лв. при първоначална оценка на от 78 млн. лв.

Сделката е от декември 2011 г. и постигнатата средна цена за акция на „ЕВН България Електроразпределение“ е 1632.56 лв., което е с 18.8% над минималната цена от 1373.92 лв. За акция в „ЕВН България Електроснабдяване“ средната борсова цена е 156.60 лв., което е с 30% над минималната цена от 120.31 лв.

От прокуратурата твърдят, че оценката и посочените минимални цени на акция са манипулирани умишлено. Експертиза по делото сочи, че пазарната цена на акциите към този момент е била 1777.48 лева за един дял.

„Ще протестираме присъдата“, заяви лаконично минути след произнасянето й прокурорът по делото Емил Петров. Той обаче посочи, че няма да коментира повече, докато не излязат писмените мотиви на съдебния състав. „Сега е време да мълчим. Има време кога да говорим“, заяви Петров пред МОНИТОР.

news.bg; monitor.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук