Начало Новини.бг Задържаните началници от ГДБОП рекетирали престъпния контингент

Задържаните началници от ГДБОП рекетирали престъпния контингент

778
0

Престъпната група действала от началото на 2017г

Установена е организирана престъпна група, която е действала от началото на 2017 г. до неутрализирането й в петък. Безпрецедентно разкрихме корупция на най-високи нива на служители, чиято професионална ангажираност е била свързана с противодействието на наркотрафика в страната и чужбина. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.  

Длъжни сме да не бъдем безучастни към подобни престъпления, недопустимо е държавни служители да използват служебната си позиция и да покровителстват нечия престъпна дейност. Още по-силно е това твърдение, когато това се отнася за служители, работещи като правоохранителни органи, добави Милева.  

Тя посочи още, че в случая е засегнат и международният авторитет на страната ни поради факта, че обвиняемите лица са осъществявали сътрудничество и с чуждите служби. В резултат на тази престъпна дейност са били провалени редица наказателни производства чрез предоставяне на изпреварваща информация на разследваните лица за предстоящи действия по разследването и задържането.

Участниците са четирима, трима са служители на МВР. Двама от участниците заемат висши ръководни длъжности в ГДБОП. Те са били ръководители и методисти на всички служители от системата на МВР, които са били пряко ангажирани с противодействие на престъпленията свързани с наркотрафик. Те са били и контактна точка и с чуждите европейски служби в Шенген, Интерпол и ЕС, съобщи Милева. Третият участник е разузнавач първа степен към Главна дирекция „Национална полиция“. Четвъртият не е служител на МВР, неговата роля е била на посредник при получаване на паричните думи. Дейността на групата е била получаване на подкупи от групи, занимаващи се с наркотрафик с цел осигуряване на чадър. Получавали са подкупи с цел неутрализиране на конкуренти на незаконния наркопазар в страната, съобщи още Милева.   След получаване на подкупи от страна на началниците в ГДБОП е започвано образуване на преписки и оперативни дела срещу конкретни лица. Предоставяли са изпреварваща информация за предстоящи действия по разследване и задържане.

Групата е разкрита със съдействието на лице, изнудвано и през годините е давало подкупи на началници на сектор „Наркотици“ в ГДБОП в размер от 5 000 до 10 000 лева. Същият е получавал информация кога, къде и как да се укрие, за да не бъде задържан от правоохранителните органи. За улеснение на престъпната си дейност двамата висши служители на МВР демонстрирали неразбираемост и конфликти помежду си пред престъпния контингент. Така получавали повече пари. Членовете на престъпната група успяваха да се укрият от органите на МВР, използваха преки телефони и интернет приложения в своята комуникация, каза още Милева. При задържането на единия началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП той беше поискал сумата от 10 000 лева, като лично той определи мястото къде да бъде предадена сумата. Каза на свидетеля на срещата да не бъде с телефон, като и той самият не беше с телефон.

В петък в жк „Захарна фабрика“ началникът беше задържан с част от поисканата от него сума, добави още Милева.

kanal3.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук