Начало Новини.бг Извънредно: Разкриха има ли повишаване на радиацията у нас

Извънредно: Разкриха има ли повишаване на радиацията у нас

706
0

Няма изменение в радиационната обстановка в България. Това заяви заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров.

„От вчера имаме информация, че в района на Швеция са се появили ниски стойности на изменение на радиационната обстановка. Имахме запитване от Международната агенция в този период дали в нашата страна се е случвала някаква авария. Естествено, при нас няма такъв случай.

Радиационната обстановка по данни на Националната система за радиационен мониторинг е без изменение в последните три седмици. Така че, нямаме основание да смятаме, че над страната има каквито и да било проблеми с радиационния фонд“, поясни Станимиров пред БНР. Той беше потърсен за коментар и допълнителна информация във връзка със съобщението на АФП за леко повишение на радиоактивността, регистрирано във Финландия, Швеция и Норвегия.

Според нидерландския Национален институт за обществено здраве и защита на околната среда повишението идва от източник в Западна Русия. В тази част на страната има двете атомни електроцентрали „Ленинградская“ и „Колская“, но там не е имало инциденти, твърдят от държавното предприятие „Росенергоатом“.

Blitz.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук