Начало Новини.бг Бивш шеф на ЦСБОП съчини конспирация, за да изкара невинни овчици арестуваните...

Бивш шеф на ЦСБОП съчини конспирация, за да изкара невинни овчици арестуваните антимафиоти

735
0

Бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев съчини скандална теория пред bTV, от която едва ли не излиза, че арестуваните корумпирани шефове в ГДБОП нямат вина за чадъра, който са опъвали на десетки престъпници.

„Очаквах, че ще бъдат проведени някакви мероприятия, които да отклонят вниманието от по-големите скандали, но не вярвах да се удари ГДБОП на толкова високо ниво. На службата е нанесен нокдаун“, заяви Стойчев. „Мислех си, че политическия елит ще бъде малко по-мъдър. Всички подобни операции трябва да се съгласуват и на политическо ниво.

Това, което се случи ще рефлектира и във връзките ни със службите в чужбина. Ще се смути работата на службата при всички случаи“, убеден е Стойчев. По думите му, ако тези хора са виновни е нормално те да понесат своята наказателна отговорност, но трябваше да стане по друг начин. „Едва ли не се внушава, че са привикали първия високопоставен служител и са му връчили 5000 лева. Неговата заплата вероятно е толкова.

Потребителският пазар на кокаин е твърде стеснен. Може би той е трябвало да мине транзит през страната ни. Малко количество е трябвало да се остави на българския пазар. Службите е трябвало да действат с т.нар. контролирана доставка, за да се пресече канала. Около 30 милиона е генерираната печалба на година на нашия пазар, 100 000 се плаща, за да се осигури чадър. Това количество в никакъв случай не струва 5000 лева. Този високопоставен служител не би рискувал за толкова малка сума“, смята бившият директор на ЦСБОП.

„Не малко пари от тези структури се харчат за логистика. Изграждат цяла система по модела на службите. Самият контингент срещу който службата работи, биха могли да отмъстят на служителите в МВР. Освен това не е тайна, че може да има замесени и политици, като потребители на тази стока. Както всяка организирана престъпна дейност и тази търси своите канали“, обясни Тихомир Стойчев.

„При Ивайло Спиридонов, който се раздели с поста си ръководител на ГДБОП след акцията, се разви нещо друго. Търсеше се начин той да бъде отстранен. Длъжността му е много привлекателна“, убеден е криминалистът. „Служба „Вътрешна сигурност“ е директно подчинена на министъра. Представете си, че е нарушена една автономия, с този случай те доказват себе си. Елементът провокация също не бива да се омаловажава. Не е изключено агент да е играл като провокатор.

Лично на мен ми се е случвало агент-митничар с инициали А.П. да ме е разработвал. Каза ми, че ГРУ има интерес да работи с мен. Оказа се, че той е подсъден. След това чух, че той продължаваше да има срещи с оперативни служители“, разкри Стойчев.

„Иска ми се тази операция да е полицейска. В същото време мисля, че има и политически нюанси, защото прекрасно отклонява вниманието от други скандали“, обобщи той.

Blitz.bg ; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук