Начало Доктор.бг Имунолог: Ако няма ограничителни мерки, жертвите ще са повече

Имунолог: Ако няма ограничителни мерки, жертвите ще са повече

670
0

Поне 70-80% ще се инфектират, обясни акад. Петрунов

10 000 зарзени към октомври е една от прогнозата за ситуацията у нас. Според специалист основното решение е създаването на колективен имунитет.

„Епидемията си минава своя ход. Не по-малко от 70-80 на 100 трябва да се инфектират, след това постепенно тя ще угасне и ще се създаде имунитет”, заяви имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов пред Нова тв. Той е на мнение, че основното решение на проблема е създаването на колективен имунитет.

От друга страна специалистът обясни, че мерките трябва да се махат постепенно, защото много страни, които изведнъж са ги отхлабили, са регистрирали висок брой смъртни случаи.

„За съжаление той се създава много бавно и не е толкова качествен. Последното изследване в Бургас показа, че само 1-2% имат наличие на антитела“, обясни Петрунов.

Според него епидемията се е развила стремглаво в Северна и Южна Америка. В Европа след пика около март има спад, но след май скалата върви нагоре.

„Най-малко искам да бъда на мястото на тези, които взимат решенията. Това е изключително сложно – да прецениш кое е добре и кое не. Мисля, че категорично дискотеките и нощните барове не трябваше да се отварят“, каза още акад. Петрунов. Той изрази мнение, че е възможно с идването на новите грипни щамове да се получи ситуация, в която да липсват места в болниците.

„Има тенденция вирусът да отслабва. Когато започна епидемията се приемаше, е човек заразява между 2 и 4 човека. Сега е вероятно да заразява около 1-2 души. Но това е спекулативно, не може да се каже точно“, обясни той.

Петрунов смята, че страната отдавна е излязла от клъстърнато разпространение на вируса и налице е дифузното. Според него причината е, че хората не спазват епидемичните мерки.

„Има най-малко 120 предложения за ваксини в момента. Вероянто до година ще има ваксина. Трудно е да се каже кога ще бъде открита. Но ние не знаем какъв имунитет създава. В момента разчитаме на антитела. Но никой специалист не може да каже какъв трябва да бъде имунитетът“, каза още имунологът..
По публикацията работи: Петя Славова

Dnes.bg;RodBG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук