Начало География.бг Километри дюни по Черноморието не са нанесени на картите

Километри дюни по Черноморието не са нанесени на картите

611
0

Голяма част от дюните по морето не са картирани

Няколко квадратни километра с дюни от Резово до Дуранкулак не са нанесени на картите, установи проучване на “Зелени закони”.

Екипът на сдружението заедно с учени се отправи на мисия по Черноморието, наречена “По следите на “невидимите” дюни”. Целта беше да се провери каква част от дюните по крайбрежието не са включени в кадастъра. Въпреки че бяхме наясно, че такива има, резултатите ни изненадаха – оказа се, че по цялото крайбрежие – от община Царево, на юг, до община Шабла, на север, има дюни, които не са отразени в кадастъра, пишат от „Зелени закони“.

Според Конституцията и законите на страната дюните са изключителна държавна собственост и не могат да бъдат приватизирани, нито увреждани по какъвто и да било начин.

Тъй като не са картирани, част от дюните, които са открити, вече са частна собственост – например около къмпинг “Градина”

Други са притиснати около застроени бивши дюни (Несебър) или пък са разорани и се третират като дивечови ниви (около Камчия), трети пък са известни на всички, но реално не са защитени от бъдеща съдба от типа „Алепу“ – Шабла, Дуранкулак и Крапец.

Резултатите от мисията тепърва ще бъдат анализирани, а некартираните дюни – описани, но вече се открояват два извода

1)изключителната държавна собственост изисква достъп и ползване от всички граждани, а се превръща в частен терен за ненужни нови хотели и

2) местообитания от европейската мрежа Натура 2000 се застрояват, използват за източник на строителен материал и паркинги.

Текст: Иван Радев
Снимка: Вера Стаевска

BURGASNEWS;RodBG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук