Начало Новини.бг Проф. Витанов шокиращо: Ще стигнем 1000 болни на ден от К-19, ако...

Проф. Витанов шокиращо: Ще стигнем 1000 болни на ден от К-19, ако вулканът на заразата в София изригне

740
0

Броят на установените случаи на COVID-19 у нас скочи рязко и смущаващо за по-малко от месец. Само в началото на юни отчитахме по около 5 случая на денонощие.

През последните седмици достигнахме рекордни числа от около 150 регистрирани за 24 часа. България се намира в най-лошия вариант на разпространение на COVID-19, според изчисленията на математика от БАН проф. Николай Витанов.

Той обяви, че сме изпуснали точно два пъти добрия вариант на развитието на вируса у нас. „По Великден Гърция затвори границите си, ние не го направихме. В началото на юни, когато имахме по 5- 6 случая, отново изпуснахме добрия сценарий. Бяхме изчислили, че лошият сценарий у нас ще бъде около 18 юни да имаме над 4000 регистрирани случая на коронавирус. Сбъдна се. Днес случаите са 4831“, посочи математикът пред Bulgaria ON AIR. Проф. Витанов отбеляза още, че се намираме във вторичен пик на първата вълна на заразата. А причината за това са разпуснатите мерки. „Лошият сценарий очертава над шестцифрено число на общия брой заразени. ,

Добрият сценарий вещае намаляване на броя на заразените и леко затихване на епидемията през лятото. Пък есента ще видим“, обясни ученият. COVID-19 се разпространява по хаотичен вариант, каза още проф. Витанов. „При нас мерките бяха хлабави и излязохме по друг сценарий – вместо да сме в регулярен вариант, сме в хаотичен.

Намираме се на една стълба. Броят на случаите – това са стъпалата. Бавно вървяхме надолу, но обърнахме и тръгнахме нагоре. Сега сме в хаотичен режим и доста ще поседим в него. След него е турбулентният. Той е четирицифрено число и представлява тичане нагоре по стълбите. Ситуацията се контролира засега, но има вероятност да го стигнем, ако мерките не се спазват“, разясни гостът в студиото. София представлява вулкан по отношение на разпространението на коронавируса у нас, смята той. „Софиянци трябва да внимават. Ако столицата изригне, ще стигнем 1000 заразени на ден. Този вирус се развива най-устойчиво в големите градове“, предупреди математикът от БАН.

Проф. Витанов отбеляза, че лятно време хората имат повече съпротивителни сили срещу вируса и биха го изкарали по-леко.

Blitz.bg ; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук