Начало Новини.бг Гешев: Чистим България от бизнесмени, които замърсяват

Гешев: Чистим България от бизнесмени, които замърсяват

674
0

„Чистим България от бизнесмени, които замърсяват. Чистим България от хора, които са правили престъпления, независимо дали са политици, олигарси и т.н“, коментира главният прокурор Иван Гешев, след като отчете дейността на прокуратурата пред парламента.

„Има време за всяка работа под небето, има време за разбиране, съединяване, има време за война, мир, цитатът е много дълъг. Във фазата на война с престъпността сме“, добави Гешев.

По думите му подсъдимият Иво Прокопиев ще бъде подсъдим, докато не приключи съдебната фаза на процеса, въпреки че на първа инстанция той беше оправдан за сделката с EVN.

“Подсъдимият Прокопиев не е по-различен от подсъдимия Цветан Василев, Арабаджиев, Банев и Бобокови. Всички те са невинни до доказване на противното“, добави Гешев.

„Единствената прилика между Прокопиев и Брендо е може би част от защитниците. Това може би е част от защитната стратегия на някои хора. Като си собственик на медии означава ли това, че Брендо, ако си основе два сайта, не трябва да бъде разследван“, отсече главният прокурор.

По повод информацията, че в Бургас са задържали лица, които са подготвяли терористичен акт, Гешев уточни, че информация ще бъде дадена в утрешния ден от Специализираната прокуратура.

„Става дума за дело по глава 1 от Наказателния кодекс, касаещо тероризъм. Това е чувствителна тема и колегите от Специализираната прокуратура ще преценят кога, до колко и дали ще уведомят българските граждани за конкретния случай“, каза той.

Главният прокурор съобщи, че е сформирана работна група, която ще направи анализ и ще изготви предложение за промени в НК и НПК.

Гешев обясни, цитиран от Нова тв, че в следващия месец прокуратурата ще изложи вижданията си за най-важните промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс.

Предлаганите промени ще засягат текстовете за престъпления по служба, корупция, подкупът в частния сектор, ефективното използване на кадровия ресурс на прокуратурата, а също реквизитите на обвинителния акт.
Работим активно по приватизационния процес по първите 14 сделки, които ни бяха предоставени от ДАНС, каза още той.

dnes.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук