Начало География.бг Знаете ли къде е Кадин мост? А легендите за него?

Знаете ли къде е Кадин мост? А легендите за него?

760
0

Легенди за вградена невеста и милостта на турски султан се преплитат около историята на 550-годишния Кадин мост, намиращ се в село Невестино край град Кюстендил.

Името на моста идва от турската дума кадън, която означава жена. По тази причина мостът, под който тече река Струма, често се нарича и Невестин мост.

Най-популярната легенда за моста е, че по средата на неговия строеж той започнал да се руши и майсторите не успявали да довършат основите, тъй като през нощта реката ги отнасяла.

Тогава било решено да се спази стара традиция и мостът да се заздрави, като в неговите основи се вгради и тялото на млада невеста. Майсторите решили, че първата, която донесе храна на съпруга си, ще бъде пожертвана.

На другия ден първата пристигнала Струма – съпругата на майстор Манол и тя била вградена в строежа, който е издържал вече повече от пет века.

Втората легенда за Кадин мост е, че той е подарък от султан Мурад, който бил впечатлен от дързостта на една току-що омъжила се девойка.

Когато султанът и неговата процесия минават през Невестино, на мястото нямало мост. Пристигайки в селото войската на султана се среща със сватбари, който щом разпознали турците, веднага се разбягали.

Единствено невестата не се изплашила от срещата със султан Мурад и когато той се изправил пред нея, тя му се поклонила и го поздравила. Султанът ѝ казал, че не е окачвал такава смелост от жена и наредил в памет на нейното безстрашие на мястото да бъде построен мост.

Въпреки красивите легенди на Кадин мост може да се види плоча, която обяснява появяването му.

На нея пише: По високото разпореждане на Исак паша, един от най-великите везири и благородници, който върши добрини, за да получи от Създателя съответното възмездие, заповяда да се построи този свещен мост за безплатно минаване на пътници.

Коли и камиони все още вървят по изградения преди повече от 5 века Кадин мост. Той се намира в село Невестино, край Кюстендил и е построен през 1470 г. Дължината му е около 100-ина метра, а ширината му е 5 метра. Мостът има и 5 полуцилиндрични свода. Идеята за моста е на тогавашният управник Исак Паша, който бил спрян при един поход от придошлите води на река Струма.

travelfinder.bg; svetovnizagadki.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук