Начало Новини.бг Обидно: Откраднаха бюст на Христо Ботев в Одеса и го дадоха за...

Обидно: Откраднаха бюст на Христо Ботев в Одеса и го дадоха за скрап

658
0

Генералното консулство на България в Одеса е в контакт с местните власти по случая с повреждането на бюст-паметника на Христо Ботев в украинския областен град.
 

Временно управляващият генералното ни консулство Мирослав Енков разговаря с началника на Приморския отдел на Националната полиция на Украйна в град Одеса Вячеслав Маковей, според когото бюстът на Христо Ботев сега се намира в полицията и е в добро състояние. Разследването до момента е показало, че бюстът е бил откраднат в нощта срещу 30 юни с цел предаване срещу пари в пункт за изкупуване на метали. Извършителят на престъплението се издирва.

Началникът на Приморския отдел на полицията в Одеса е поел ангажимент да направи всичко в рамките на възможностите си за поправяне на паметника. Представители на българското национално малцинство в Украйна вече са изразили желание да съдействат за неговото възстановяване.
 

Генералното ни консулство в Одеса връчи нота на Представителството на Министерството на външните работи на Украйна в Одеса с молба да бъдат предприети необходимите постъпки от страна на украинските компетентни институции за възстановяване и опазване на паметника. 

Министерството на външните работи на Република България осъди вандалския акт срещу бюст-паметника на Христо Ботев в Одеса 

dariknews.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук