Начало Новини.бг Опасно: Разследващите откриха над 30 т отпадъци, заровени край Червен бряг (снимки)

Опасно: Разследващите откриха над 30 т отпадъци, заровени край Червен бряг (снимки)

636
0

Разследващите откриха над 30 тона отпадъци, заровени в района на бившето ТКЗС край Червен бряг, Плевенско. От тази сутрин там се провежда акция под ръководството на Специализирана прокуратура.

Огледът е заради образуваното досъдебно производство за организирана престъпна група създадена с користна цел, в която участват и длъжностни лица, съобщиха от Прокуратурата.

Вече часове наред експерти установяват кога и как са заровени боклуците, както и откъде са доставени.

В хода на разследването по делото е установено, че част от отпадъците, генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите лица братята Бобокови, са били загробвани в землището на Червен бряг и с. Рупци, в дълбоки силажни и изкопни ями.

Според разследващите заровените отпадъци са били открити преди около месец, а са били заровени преди най-малко година.

По повод акцията главният прокурор Иван Гешев написа в Twitter: „Няма да допусна страната ни да бъде сметище!“

Първоначалният анализ сочи, че са установени над 30 тона отпадъци, включително и части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни. На мястото са измерени ниски нива на радиация, които не са опасни за здравето и околната среда, допълват от прокуратурата.

В огледа на местопроизшествието участват служители на ОДМВР – Плевен, Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, ТД – ДАНС – Плевен, Областна администрация – Плевен, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, експерти от АЕЦ – Козлодуй, МОСВ и ИАОС, както и специализирани лаборатории за изследване на отпадъци.

Предстои да се извърши оглед на местопроизшествие и в землището на плевенското с. Рупци, също в община Червен бряг.

На място са и аблюдаващите прокурор по разследването, по което са обвиняеми бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков и бизнесмените братя Бобокови.

dnes.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук