Начало Спорт.бг Отиде си преди 15 години Иван Колев е най-великият български футболист

Отиде си преди 15 години Иван Колев е най-великият български футболист

631
0

Докато левскарите и цесекарите вечно ще спорят кой е по-велик – Гунди или Стоичков, истината е, че Иван Колев е най-великият

Иван Петков Колев е български футболист, който по време на своята 22-годишна кариера е играл основно като нападател или крило. Поразяващото ляво крило на великия отбор на ЦДНА от петдесетте години Иван Колев-Ването е роден на 1 ноември 1930 г. Неговият път към големия футбол започва от прашните игрища на юношеските формации в столичния Спортист (София), за койтто, се състезава от 1945 г. до 1948 г. След това в периода от 1949 г. до 1950 г. се състезава за кратко за футболния отбор на военновъздушните сили ВВС (Божурище). Въпреки че играе с вроден порок на сърцето, Иван Колев-Ването мъжки стиска зъби и се раздава до край на терена във всеки мач и преди още да навърши двадесет годишна възраст е вече оформен футболист притежаващ свой характерен стил и открояващи се качества: колективен дух, усет към гола, висока линейна скорост, ювелирен пас, рязък демараж, бомбен удар и фамозен дрибъл. Иван Колев просто е кошмар за всеки противников бранител. Футболната му кариера преминава и през ЦСКА от 1950 г. до 1967 г. и Сливен през футболен сезон 1967/1968.

Докато левскарите и цесекарите вечно ще спорят кой е по-велик – Гунди или Стоичков, истината е, че Иван Колев е най-великият. За неговите качества мечтаят и днешните звезди – взривен, хитър, пъргав, с бомбен шут и идеално центриране. Специалитет на Иван Колев са головете му от малък ъгъл. В австрийската футболна енциклопедия срещу името му е казано ясно и просто – „първият български футболист от световна класа“. И това лесно се доказва с факти – играе в националния отбор от 1950 до 1966 г. в 75 мача, в които отбелязва 25 гола. Иван Колев записва името си като играч на две световни първенства – през 1962 г. на световното първенство в Чили изиграва 3 мача и през 1966 г. в Англия, където взема участие в 2 мача. Иван Колев е част от националния отбор по футбол по време на 3 олимпиади – през 1952 г. в Хелзинки, през 1956 г. в Мелбърн, където печели бронзов медал и през 1960 г. в Рим. Иван Колев е първият българин номиниран за „Златната топка“ – през 1956 г. на 9-то място. Класиран е от футболните специалисти на VII-мо място в анкетата за най-добър футболист на България за XX век. Иван Колев умира от естествена смърт на 1 юли 2005 г.

Иван Колев е избиран два пъти за Футболист № 1 на България – през 1956 г. и 1962 г., и два пъти за Футболист № 2 – през 1955 г. и 1959 г. Величието на футболния виртуоз се дължи и на факта, че пред точните му удари са се предали величия като Яшин, Хомич, Грошич, Беара. Защитникът на „Партизан“ Юсуфи става толкова смешен, че си хвърля обувките на пистата и напуска терена. Иван Колев дължи славата си и на факта, че е първият български футболист, който отбелязва първия ни гол на олимпиада. Вкарва и първото ни попадение в евротурнирите и първия хеттрик за КЕШ. Иван Колев изпреварва Гунди и много преди него влиза в десетката за „Златната топка“. На световното в Чили е на един плакат с Пеле. Още слава за Иван Колев – българският нападател е привлечен да играе в световния отбор за ветерани в Москва. Още факти – в Лужники на няколко път спира топката със задник и арената една не рухва от аплодисменти. Никой друг не владее този трик като големия Иван Колев. 

mach.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук