Начало Новини.бг Честито! Космонавтът Георги Иванов на 80!

Честито! Космонавтът Георги Иванов на 80!

782
0

На 10 април през 1979 г. в 20.34 часа московско време в Космоса е изстрелян космическият кораб „Съюз-33“, в който лети първият български космонавт Георги Иванов. Това е четвъртият полет от програмата „Интеркосмос“.

Георги Иванов Иванов (рождено име Георги Иванов Какалов), български офицер, генерал-лейтенант, е роден в Ловеч на 2 юли 1940 година.

Завършва Военното училище в Долна Митрополия (1964 г.) със специалност инженер-летец и квалификация пилот, първи клас. Служи в българската армия като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила.

На 1 март 1978 г. Георги Иванов e избран за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос“. Обучава се в Център за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“. На 10 април 1979 г., в 20 ч. и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“, с международен екипаж: командир на полета Николай Рукавишников и космонавт-изследовател Георги Иванов.

Знак на мисията „Союз 33“
Скафандърът на Георги Иванов от полета му със Союз 33

Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“: сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Когато се приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган. Направили са 31 пълни обиколки около Земята. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минута.

Днес спускаемият апарат на космически кораб „Союз-33“ се съхранява в Музея на авиацията край Пловдив.

На 10 март 2004 г. е удостоен с висше военно звание генерал-лейтенант и награден с орден „Стара планина“ първа степен с мечове за изключителния му принос за развитието на космическите изследвания и по повод 25-годишнината от първия полет на българин в Космоса.

Георги Иванов е народен представител в VII Велико народно събрание (1990-1992 г.). Член на управителния съвет на Асоциация на участници в космически полети от 1985 г. и на Българско астронавтическо дружество от 1988-а. Автор на книгите „Полети“ (1981 г.) и „Време за полети“ (1987 г.)

wikipedia.org; banker.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук