Начало Култура.бг Вълнуващо откриване на паметник на проф. Божидар Димитров в родния Созопол /СНИМКИ/

Вълнуващо откриване на паметник на проф. Божидар Димитров в родния Созопол /СНИМКИ/

620
0

Емоционално и при голям интерес премина ритуала по откриване на бюст-паметника на проф. Божидар Димитров в Археологическия музей в Созопол.Това стана на втората годишнина от смъртта на изтъкнатия историк. Монументът е поставен във фоайето на Археологическия музей в Созопол, който след решение на Общински съвет носи неговото име. Бронзовата пластика е дарение от дългогодишният му приятел Турхут Исмаил, а неин автор е скулпторът Иван Тотев, които бяха сред официалните гости на събитието.

Да засвидетелстват уважението си към проф. Димитров дойдоха още областният управител Вълчо Чолаков, председателят на Общински съвет Георги Пинелов, зам. кметът Тодор Дамянов, зам.директорът на НИМ проф. Иван Христов, кметът на община Малко Търново Илиян Янчев, членове на семейството на професора, негови близки приятели и съграждани.

Поздравителни адреси бяха прочетени от името на Министъра на културата Боил Банов и Директора на НИМ Бони Петрунова.

„Всички знаем какъв е неговият принос за Созопол, за България, един българин с главно „Б” , родолюбец, човек, който отдаде целия си живот в служба на Отечеството”, каза Кметът Тихомир Янакиев и тържествено откри монументът.

„Искам да пожелая на всички да продължим да следваме неговия дух, неговата борбеност и неговата гордост за това, че сме българи. Той беше и е институция за България”, каза областния управител Вълчо Чолаков.

Директорът на Музейния център Димитър Недев обяви и още едно дарение, това на олимпийския шампион по борба и известен колекционер Боян Радев. В памет на своя приятел Божидар Димитров, той дари римска надгробна стела II-III век, която вече е експонирана в Археологическия музей.

Гостите разгледаха гостуващата фотоизложба на НИМ с кадри от забележителния живот на проф. Димитров под наслов „Той живя за България”, която е разположена на втория етаж на музея.

БНРБургас;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук