Начало Новини.бг Екоинспекцията провери сигнал за изливане на замърсени води в кв. „Дивдядово“

Екоинспекцията провери сигнал за изливане на замърсени води в кв. „Дивдядово“

658
0

Незабавна проверка разпореди днес директорът на РИОСВ-Шумен след сигнал за образуването на „оводнена територия“, намираща се до ж.п. линията край шуменския квартал „Дивдядово“. Експертите от РИОСВ-Шумен и Регионалната лаборатория – Шумен взеха водни проби, съобщиха от Екоинспекцията. Констатирано беше, че поради запушен водосток е образувана „оводнена територия“ с дълбочина до 7 метра, в която се стичат води от канал в близост до помпената станция за битово-фекални отпадъчни води на кв. „Дивдядово“.
Пробовземания са направени от наводнената зона между ж.п. линията и напоителния канал, от напоителния канал в мястото на заустване на изпомпваните води от наводнената зона и третата от дерето захранващо яз. Соара (Мараш). Проби са взети и от облицован канал и петата от точка до стената на язовира. Резултатите от водните проби ще бъдат известни в края на следващата седмица.
Изискана е информация от ВиК – Шумен и Община Шумен. С писма РИОСВ указва на отговорните институции да извършат мониторинг на канализационната мрежа, съгласно компетенциите си с цел незабавното преустановяване на изтичането. В срок до 10.07.2020 г. отговорните институции следва да информират РИОСВ – Шумен за предприетите мерки.
24shumen.com ; RodBG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук