Начало Доктор.бг Пчелите ли са изненадващия бич за коронавируса?

Пчелите ли са изненадващия бич за коронавируса?

782
0
Close up of flying bees. Wooden beehive and bees, blured background.

Според апитерапевта д-р Пламен Енчев, пчелните продукти балансират имунитет

Китайско изследване, което включва близо 5000 пчелари в епицентъра на заразата от COVID-19 в Ухан, докладва за нито един заболял или развил симптоми.

Апитерапията, включвайки всички пчелни продукти, в частност лечението с пчелна отрова, подобрява имунитета. Всички пчелни продукти, най-вече прополисът, блокират така наречените ACE 2 рецептори, чрез които вирусът прониква в организма. Това обясни за „България сутрин“ апитерапевтът и специалист по вътрешни болести д-р Пламен Енчев.

„Има такова проучване и може да му се доверим. То е проведено в края на февруари, началото на март. Около 5115 пчелари в провинция Хубей, от тях 723 са в град Ухан. Най-същественото е, че никой от тези пчелари не е проявил никакви симптоми на заболяване“, каза още апитерапевтът.

Според него апитерапевти, които са лекували пациенти, също не са проявили никакви симптоми на коронавируса. Относно начина на лечение чрез апитерапия, д-р Енчев обясни, че тя рядко се прилага самостоятелно.

„Апитерапията може да се използва и самостоятелно, но в по-големия процент от случаите се използва в общия план на лечението. Апитерапевтът, когато е лекар – в България сме лекари, използва всички методи за диагностика и едва тогава, когато нищо друго не може да помогне, прилага апитерапия“, уточни той за Bulgaria ON AIR.

„На Запад под апитерапия разбират повече лечение с пчелна отрова, но истинското приложение и правилното определение на апитерапията е изкуството да прилагаме всички пчелни продукти„, добави терапевтът.

Д-р Енчев отбеляза, че апитерапията намира приложение при лечението на ставно-дегенеративни заболявания.

На този етап начинът на живот на пчеларите – пчелна отрова и пчелни продукти, оказват влияние за защитата от COVID-19, подчерта той.

dnes.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук