Начало Новини.бг България е шеста по износ на електрически велосипеди в Европа

България е шеста по износ на електрически велосипеди в Европа

587
0

България е шестият най-голям износител на електрически велосипеди в Европа. Това показва международно изследване в периода 2014 – 2019 г.

Повечето от големите производители у нас са прозрели потенциала на тази ниша още преди години. А в бъдеще прогнозите сочат още по-голям ръст в продажбите, заради „зелената сделка“.

Пазарът на електрически велосипеди в ЕС минава през сериозни изпитания през последното десетилетие. Решенията на Брюксел от началото на 2019 г., когато са приети анти-дъмпингови нормативи срещу вноса от Китай, дават сериозен тласък на компаниите от Стария континент. Това се отразява и на българските производители.

Според международното изследване на института за пазарна икономика, насочен към малките и средни предприятия, за периода 2014-2019 г. най-голям износ страната ни реализира в Германия, Румъния, Италия, Франция, Гърция и Полша, като най-бърз ръст в износа бележат велосипедите и мотопедите с помощен двигател. В тази група износът за 2019 г. възлиза на 196 млн. долара, а ръстът за петгодишния период е 12%.

У нас все още няма целенасочени мерки на национално ниво. В община Димитровград преди години изпълняват международен проект.

Иво Димов – кмет на община Димитровград: Имаме 20 велосипеда, разположени на две места и могат да се ползват от гостите и гражданите на Димитровград. Общинският съвет гласува символична такса от 2 лева и всеки може да ги ползват за каквото прецени.

Електрическите велосипеди се вписват в плановете на Европа за намаляване на въглеродните емисии.

По данни на европейската асоциация на производителите на велосипеди ако през 2017 г. са се произвеждали по 1.4 млн бройки, то през 2019 г. те са 2.4 млн. А през следващите пет години прогнозите са те са достигнат 7-8 млн. бройки.

КРОСС;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук