Начало Култура.бг На 3 юли 1945г. е роден Стефан Воронов – златното момче на...

На 3 юли 1945г. е роден Стефан Воронов – златното момче на театъра и естрадата

1441
0

Стефан Воронов – Дъжд От Весели Стрели

Той произхожда от известно руско потомствено графско семейство, което търси убежище в България след революцията в Русия от 1917 година. Неговият баща, Александър Воронов, работи като журналист.

Стефан Воронов е завършил строителния техникум „Христо Ботев“ в София през 1964 година. Освен певец и актьор, Воронов е и талантлив художник, танцьор и пантомимист. Неговата популярност и слава изгряват, когато се явява на популярния по това време конкурс „Микрофонът е ваш“, организиран от Вили Казасян и неговия оркестър „Студио 5“ в БИАД.

Стефан Воронов и съпругата му Маргарита Пехливанова на сцената на Младежкия театър

Постъпва във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ заради бъдещата си съпруга, актрисата Маргарита Пехливанова и до смъртта си играе в Народен театър за младежта в София.

Той е любимец на публиката и като актьор, и като певец. Едни от най-известните му песни са „Суранайка“, „Стрели“, „Дама пика“, „Краят на всяка игра“, „Урок по танци“, „Сняг бавно пада“, „Има страна“, „Чин-чин“, „Завърни се“. Той пее предимно кавъри на Енрико Масиас, Салваторе Адамо, Джони Холидей и Шарл Азнавур. Песента „Дама пика“ по музика на Развигор Попов е носител на втора награда на конкурса „Златният Орфей”.
След гастрол на театралната трупа в Братислава и Виена микробусчето, в което са пътували Воронов и останалите актьори, се блъска на входа на София в аварирал камион, оставен край платното без обозначителни знаци. Младият актьор и певец дори не усеща какво се случва. Той умира в съня си на 6 септември 1967 година.

На 6 септември 1993 г. за първи път е проведен възпоменателен концерт в негова чест в НДК. Година по-късно е издаден албум с негови изпълнения.

afish.bg; youtube.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук