Начало Новини.бг Община Варна запазва висок кредитен рейтинг

Община Варна запазва висок кредитен рейтинг

624
0

Българската агенция за кредитен рейтинг /БАКР/ потвърди и тази година кредитния рейтинг на град Варна: дългосрочен – /ВВВ/ перспектива: стабилна, краткосрочен – /А-3/ перспектива: стабилна. Той е ограничен от рейтинга на държавата и не може да бъде по-висок от него. Анализът на БАКР е направен в условията на пандемията от Covid – 19. Рейтинговият комитет е заседавал на 28-ми май т. г., като детайлно са анализирани предходната 2019 година, както и развитието на икономическите процеси в страната в контекста на пандемията. Отбелязано е положителното финансово развитие на Община Варна, мащабната капиталова програма, липсата на просрочени задължения, сравнително високата събираемост на основните данъчни пера, по-висок дял на трудоспособното население в общината в сравнение със средното за страната, съобщават от общинската пресслужба.

В доклада се посочва, че Община Варна се характеризира с нулево ниво на просрочените задължения към края на 2019 г. и към края на февруари 2020 г. Инвестициите в образованието са неколкократно по-високи в сравнение с предходни години. През миналата година Община Варна е финансирала капиталовата си програма като цяло с 41,3% средства по европейски програми. Общият й размер възлиза на 152,5 млн. лв., което представлява повишение с 33,4% спрямо предходната 2018 година.

БАКР е третата пълноправна рейтингова агенция в ЕС, регистрирана съгласно регламент на Европейския парламент и на Съвета на Европа. Присъдените от нея рейтинги важат в целия ЕС и са изцяло равнопоставени с тези на останалите агенции, признати от Европейския орган за ценни книжа и пазари.

БНРВарна;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук