Начало География.бг Фондация пише историята на Чинията

Фондация пише историята на Чинията

705
0

Под мотото  „Неписани истории за Бузлуджа“ стартира кампанията на „Проект Бузлуджа“, чийто цел е да бъдат издирени живите строители на мегамонумента Чинията на старопланинския връх като част от проекта за връщането му към нов живот.

 „Това може да са истории на строители на паметника, на техни близки, на хора от екипа , създал паметника- символ,  на първите му посетители, на поколението, което помни паметника в неговия блясък…“, уточни арх. Дора Иванова, която е създател на фондацията и защити първия проект за възстановяването на монумента, построен от някогашните строители с пагони на генерал Делчо Делчев.

 „Ако сте участвали в изграждането или използването на сградата, ако сте били на откриването или на друго събитие, ако имате своя лична история, свързана с мястото или пък познавате такъв човек, то може да се свържете с фондацията.Тези истории са важни, а си отиват, неразказани и незаписани. Целта ни е  да се създаде диалог между поколенията, с ясното убеждение, че разговорът за бъдещето на сградата неминуемо започва с разговор за нейното минало!“, настоява възпитаничката на Берлинския технически университет.

Проектът на арх. Иванова и поддръжниците й през м.г. получи финансиране в размер на 185 000 долара от фондацията милиардера Жан Пол Гети. С част от тези средства бе направено почистване във вътрешността от натрупаните през последните три десетилетия боклуци, извършено бе 3D-заснемане и още куп неща, свързани с бъдещата социализация на съоръжението, за което някога са били похарчени близо 12 млн лв.

От 16 до 20 юли екип на „Проект Бузлуджа“ ще посети Пловдив, Стара Загора, Казанлък и Габрово, за да издири хора, които ще могат да разкажат своите неписани истории за паметник, проектиран от арх. Георги Стоилов и открит помпозно през лятото на 1981-а.

На този етап съоръжението все още няма издаден статут за паметник на културно-историческото наследство от МК, той е собственост на държавата и входовете за вътрешността му се охраняват от униформени полицаи .

monitor.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук