Начало Доктор.бг Асоциацията на спешните медици се възмути от фалшивите новини за починалия от...

Асоциацията на спешните медици се възмути от фалшивите новини за починалия от COVID-19 лекар

1007
0

Вчера лекар от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София почина, след като стана ясно, че се е заразил от пациент с COVID-19, докато го е реанимирал при транспортирането към болница. Починалият е д-р Юлиян Стамов от столичния спешен център. Това е втори смъртен случай на лекар от столичната Спешна помощ след този на д-р Нели Пандова, която почина в началото на май.

Междувременно се появиха в социалните мрежи и някои жълти медии съмнения относно смъртта на тези лекари и коментари, уронващи и злепоставящи името им, като хора, жертвали живота си на първа линия в името на живота на пациентите им. Именно по този повод председателят на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ д-р Десислава Кателиева изрази своето възмущение и огорчение на официалния профил на асоциацията във Фейсбук.

„Познавах лично д-р Юлиян Стамов и д-р Нели Пандова. Те бяха невероятни професионалисти и хора! Те не заслужават дебат в социалните мрежи и медиите по темата: „Истина или Лъжа е, че те починаха от COVID-19?“ Този дебат е измислен от сайтове за фалшиви новини, в които ухилени самодоволни хора с фалшиви профили в социалните мрежи се гаврят с паметта на колегите ми. Махнете си мръсните ръце от паметта на тези чисти хора. Намерете си друга плячка“, посочва тя.

Специалистът още веднъж обяснява и припомня рисковите места, на които можем да се заразим с COVID-19 – на масови сбирки (мачове, дискотеки, партита, спортни състезания), в болници, на работното си място, при дълги пътувания и в семейството.

„Колегите ми се разболяха на работното си място в болницата, спасявайки живота на пациентите си, а не на стадиона, на круиз или в дискотеката. Заразиха и семействата си.

Влизате в кабинетите ни, отваряйки вратата със салфетка и с ръкавици и не смеете да седнете на стола от страх да не се заразите. Колегите ми прекарват в тази среда по 12 часа, а някой и по няколко седмици. Често пъти сами си чистят и дезинфекцират кабинетите, отделенията и линейките, защото не достигат хора. Търсите лекар с повод и без повод, като понякога се преглеждате в няколко болници в рамките на един ден, за да съберете повече мнения. Преминавате към саморазправа, когато се наложи да почакате, независимо,че виждате колко сме претоварени“, допълва тя.

„Моите колеги потърсиха помощ непосредствено, преди да се влошат, дори се самолекуваха, за да не претоварят системата. Да, те имаха и придружаващи заболявания, като всички вас, но можеха да остареят с тях. Те обичаха живота и въпреки това го загубиха заради вас! Не напуснаха, не се скриха в домовете си, като вас! Те бяха в линейката, в кабинета, в отделението, като стотици мои други колеги в момента“, посочва още д-р Кателиева и уточнява, че не пише всичко това, за да добавя излишен трагизъм в и без това трагичната обстановка, а от уважение и мъка.

„Защото съм един от тях, редник който се среща вече четвърти месец очи в очи с заразата. Написах ги като предупреждение към колегите си, да се пазят. Написах го като вик за помощ, който няма кой да чуе!“, каза още тя.

Към днешна дата (4 юли) в България има заразени от COVID-19 158 лекари, 163 сестри, 75 санитари, 5 фелдшери и 44 друг немедицински персонал. Общо 445, от които 4 лекари и 1 фелдшер загубиха живота си.

„Стотици се лекуват, като някои минаха и минават през ада на интензивните отделения, стотици носят последиците на пораженията от болестта като дихателна недостатъчност, депресии и т.н. Не се знае кога ще спре тази пандемия, докога ще има пикове и колко вълни ще има през следващите месеци, а защо не и години. Истинските пандемии от Средновековието са продължавали години…“, посочва още д-р Кателиева.

„Бясна съм от ширещата се пошлост и злонамереност към нас, медиците, които се излагаме на риск, които се разболяваме и понякога губим живота си за пациентите си. Това е недопустимо, това е равносилно на подигравката на Ди джей COVID-19 в чалготеката в Благоевград. Спрете с клеветите и лъжите, ако не сте достатъчно хора, за да изкажете съболезнования, да засвидетелствате уважение, поне млъкнете!“, завършва емоционалния си коментар председателят на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ д-р Десислава Кателиева.

monitor.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук