Начало Новини.бг Говорителката на главния прокурор с извънредни подробности за спецакциите срещу Божков

Говорителката на главния прокурор с извънредни подробности за спецакциите срещу Божков

750
0

„Профилите на магистратите, които са ангажирани с разследванията срещу обвиняемия Васил Божков, съдържат освен техни лични данни като три имена, ЕГН-та, ползвани от тях мобилни телефони и домашни адреси, така и пълна информация за членовете на техните семейства, включително за техните деца.”

Това заяви специално пред Нова телевизия говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Магистрати и техните семейства били следени от приближени на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Това твърдят от прокуратурата след акцията, проведена на няколко адреса в София и Сандански. Според държавното обвинение са събирани лични данни на прокурори и висш служител на МВР, участвали в разследването срещу Божков.

На прицел са били магистрати, които разследват Васил Божков по двете дела срещу него, твърди прокуратурата. Засега е известно името на прокурор Ангел Кънев, чиято снимка преди седмици Божков публикува във Facebook. Според прокуратурата магистратите и близките им били следени с различни технически средства. Освен това разследващите попаднали на разпечатки от публикации за проверка на несъбраните милиони от хазартните дружества на Божков. „При извършваните претърсвания и изземвания е намерено неподписано постановление за отказ да се образува наказателно производство”, обясни Милева. Постановлението е свързано с певицата Лиляна Деянова – Лилана. Заради това тя вече е била разпитана, заедно с нея и още двама управители на фирми.

„Подкрепяме твърдо колегите си, които с риск за своята сигурност продължават да защитават обществените отношения”, каза говорителят на главния прокурор.

Засега обвинени и задържани за 72 часа са двама – Славчо Марков, бивш служител на МВР, и Веселин Балтов – шеф на охраната на Божков. Те са обвинени като участници в организирана престъпна група. Предстои прокуратурата да прецени дали да повдигне обвинения и на други двама.

В неделя от обвинението ще поискат постоянен адрес за двамата задържани.

Blitz.bg ; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук