Начало Новини.бг Хитро! 3D пешеходни пътеки стряскат автоджигити в Кнежа

Хитро! 3D пешеходни пътеки стряскат автоджигити в Кнежа

758
0

3D пешеходни пътеки стряскат неразумните шофьори в Кнежа и ги карат трескаво да скачат върху спирачките на автомобилите си.

„Зебрите” са три и отдалеч създават усещането, че са увиснали във въздуха на десетина сантиметра над пътното платно. Това кара водачите инстинктивно да намалят скоростта. Едва след като приближат те разбират, че са станали „жертва” на зрителна измама и че всъщност пътеките не висят и не са страшни, а са си най-обикновени 3D изображения, пренесени на улицата.

Автори на необикновената хоризонтална пътна маркировка са Иван Монев и приятелката му Мария. Двамата са професионани художници са завършили Художествената академия със специалност стенопис. Идеята за необикновените пешеходни пътеки е на общината в Кнежа, която ги наела за изпълнители. „При направата им сме използвали техниката а перспективата. От разстояние 10 м. и повече пътеките се виждат като 3D. Когато човек се приближи перспективата е нарушава и илюзията изчезва.

Но на шофьорите, които за пръв път минават през тях, перспективата силно въздейства и те намаляват скоростта”, споделя Иван Монев. Разбира се, веднъж минали през необикновените пътеки водачите вече са запознати, че става въпрос за зрителна измама. Но въпреки това много от тях продължават инстинктивно да натискат спирачката след като ги приближат. Двамата автори признават, че реакцията на различните шофьори на тяхното изкуство е различна. Имало и такива, настроени негативно, които ги „благославяли” с ругатни и обиди. Като цяло обаче повечето шофьори били настроени положително към техните произведения.

3D „зебрите” са първото подобно нестандартно предизвикателство пред Мария и Иван. Като цяло те предпочитат стенописното изкуство, а Ива се занимава и с мозайки. Техни произведения има в София и Карлово. В столицата в няколко заведения има стенописи с български народни шевици. А в Карлово наред с шевиците в Къщата на билките има и техни алафранги, изпълнени в старинен възрожденски стил. Двамата млади художници не крият ентусиазма и удоволствието от работата си и споделят, че мечтаят да изведат и да представят един ден изкуството си и в чужбина. За да бъдат българските шевици и народни мотиви да станат достояние на милиони хора по целия свят.

monitor.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук