Начало География.бг Легенда за Бастет и гробнцата й в Странджа. А...

Легенда за Бастет и гробнцата й в Странджа. А дали въобще има някаква тайна? Кой знае – в планина с магическо обаяние като Странджа

790
0

Една от най-голямите мистерии в Странджа си остава магичната гробница на богинята Бастет.

За да почерпим от силата, от мистиката, от енергията на тайнствената богиня. За нашата група и процесите, към които ви водим. Слушайте легендата…

Коя всъщност е Бастет?

Бастет (Баст) е богиня от Египетския пантеон. Тя е покровителка на радостта, любовта, плодородието и веселието. Покровителка е на бременните жени. 

Според едни източници тя е Слънчево божество, сестра-близнак на Хор, и следователно дъщеря на Озирис и Изида. 

Според други е дъщеря и жена на бога на Слънцето Ра. Обикновено е изобразявана с тяло на жена и глава на котка. На Баст е дадено и едно от божествените очи на Ра във формата на Урей – змията на мъдростта.

Център на култа към Бастет бил град Бубастис, намиращ се на изток от делтата на река Нил. Там според Херодот се намира и един от най-хубавите храмове със статуя на богинята.

Именно тази богиня се свързва с една област в седловината Градището, близо до Малко Търново, в Странджа.

Мистика и легенди около историята за тайнствен некропол и злополучните му откриватели. Ванга, най-известната българска пророчица, предупредила да не се пипа мястото, където подозирали, че е погребана жената-котка Бастет.

А дали е така… А защо е посочила мястото тогава… Мистика и сила.. В земята Българска… Където Невъзможното е Възможно…

Как започва легендата за гробница на Бастет в Странджа?

През 1981 г., с намирането на една карта от животинска кожа и неразбираеми древни знаци. Твърди се, че старинният чертеж е турски и по необясним начин попада в ръцете на прочутия в района иманяр Мустафа.

Казват, че иманярят предприел рискована стъпка и занесъл картата на Людмила Живкова – председател на Комитета за култура и Първа дама в държавата през онези години. 

Мустафа споделил с Людмила и твърде любопитна информация – парчето кожа описва район в Странджа, където се намира тайнственият некропол на египетската богиня-котка Бастет.

На пръв поглед такава информация изглеждала невероятна. Иманярът посочил точното място и защо то е покрито с мистично обаяние.

То било в местността „Седлото“, между странджанските върхове Голямо и Малко Градище, в близост до границата.

Людмила Живкова, която имала дълбоки интереси към окултното, посещавала нееднократно Индия, била свързана с Рьорих и се увличала по тайните учения, като цяло, е силно впечатлена.

Повечето учени се отнесли твърде скептично към иманярската находка. Някои от приближените на Людмила Живкова, обаче взели присърце загадъчната информация. 

Още повече, че близо до споменатото място, в местността Мишкова нива се намира една от най-интересните тракийски куполни гробници в Странджа. 

Пак на Седлото има и древен рудник с две хоризонтални галерии. Това е напълно обяснимо, като се има предвид, че районът е бил център на рудодобив по времето на траките.

Мястото от картата през годините е оставало извън интереса на археолозите. То всъщност представлява скала, на която при взиране се виждат две извити линии. Според местни хора има и отвор, в който на определени дати се появява силуетът на египетската богиня-котка.

За повече информация картата е занесена при известната пророчица Ванга. Според очевидци, тя казала:

„Много, много отдавна дошли по вода хора от Египет. Те били високи и стройни, с черни коси, носели маски на лицата си и били облечени с нещо подобно на нашите кукери.“ 

Ванга казала, че картата сочи място, на което има гроб на жена, която държи жезъл от извънземна материя. Там са заровени несметни богатства – злато на буци, предмети и оръжие. 

До жената можел да бъде намерен древен папирус, който обяснява човешката история две хиляди години назад и какво ще се случи на хората две хиляди години напред. 


Ванга споделяла, че в областта Градище, близо до Малко Търново се крие каменен ковчег от черен гранит, донесен преди хиляди години и скрит дълбоко под земята.

Според пророчицата ценностите били закопани на шест места, а човеците, които донесли всичко това, били заплашени от голяма опасност, пролята била много кръв. Ванга посочила, че мястото е свещено и има особена сила и енергия.

Тя казала и нещо много важно – предупредила хората да не пипат и ровят в мястото.

Защото проклятие ще срещне всеки, които се опитва да разбули тайната. Защото в този момент Човечеството не е готово за голямата мъдрост и сила, скрити на това място. И когато бъде готово, тогава тайната ще се открие.

Въпреки всички предупреждения, се предприема голяма секретна експедиция. Допускането е, че на картата има план на скалната гробница на египетската царица Бастет, полубогиня на „светлината в мрака“, която е построена по космически архитектурен план от съзвездието Цефей.

Тази гробница съществувала в Космоса, а в Странджа било огледалното й изображение. Според плана тя се състояла от секретна камера, обикновена камера и елипсовидно преддверие. 

Според преданието Бастет била полубогиня-получовек, тракийска принцеса, озовала се в Древен Египет, която след смъртта й погребали в родните места. Била висока 1,60 м и носела фараонска корона. 

На врата й имало колие от злато и герб с орел и змия. На лицето винаги имала маска на котка. Тези, които са я боготворели, също закривали лицата си с маски. 

Те били богопомазани и посветени във видимия и невидимия свят. Нейните поданици я погребали в Странджа, защото такава била нейната последна воля.

Участниците в експедицията били убедени, че мястото е заредено с особена енергия и в определен момент от годината на скалата може да се види сияние и две фигури

Едната на мъж, облегнат на стол и готов всеки миг да стане, а втората по-неясна, на жена, която сякаш говорела. Сходни неща твърдят и някои от местните хора.

За съжаление от тази експедиция няма оставени никакви документи. Няма дневник на проучванията и находките, както се прави обикновено.

Мълвата обаче си е мълва.

Тя раздухва странни съвпадения около експедицията. През 1981 г. по мистериозен начин умира Людмила Живкова. И до днес се водят спорове и бродят слухове за причините, довели до тази ранна смърт.

По селата в Странджа ще намерите хора, които отдават това на странното проклятие на Бастет и предупреждението на пророчицата Ванга.

В днешни дни това свещенно място вече е достъпно. Местните говорят за чудесата, които ти се случват, ако го посетиш.

Дали вече е настъпило времето, в което сме готови. Да се свъжем с тайнствата и силата на богинята?!? Дали всичко това е вярно или е една красива легенда? И дали въобще има някаква тайна?

Кой знае – в планина с магическо обаяние като Странджа, всичко е възможно…

Източник: разказано ни от Мария Михалева, Директор на исторически музей Малко Търново

deva-mukta.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук