Начало География.бг Над 800 души са посетили пещера „Добростански бисер“ за месец

Над 800 души са посетили пещера „Добростански бисер“ за месец

641
0

Над 800 души са посетили пещера „Добростански бисер“ край Асеновград за месец (от деня на отварянето й за посетители до момента). Приходите за този период, въпреки карантинните мерки, са в размер на близо 3 200 лева от входни такси и около 650 лева от продажби на артикули в обекта.

Пещерата продължава да привлича все повече хора, предлагайки на вниманието и погледите на посетителите интересни образувания. Тя е малка, но природата е изваяла най-различни изображения. Вътре могат да се видят сталакмити, сталактити, сталактони. Има и малки езера. В тях се образуват бисерчета, които могат да съществуват само там. Напускайки естествената си среда, те се разрушават. В пещерата има и различни фигури, които всеки един посетител може да оприличи според въображението си – плачеща майка, заек, вълк и други.

„Добростански бисер“ се намира на 5 километра от село Добростан, община Асеновград. Пътят е асфалтиран и стигайки до вече нефункциониращата хижа „Марциганица“, където могат да се паркират колите, има близо 800 метра ходене пеша. До пещерата се стига за около 20-30 минути по маркирана туристическа пътека. Тя продължава до село Югово и от там – до бившата хижа „Пашалийца“. Пещерата е проучена за пръв път през 1963 г. 10 години по-късно тя е картирана, а през 90-те години на миналия век се стопанства от Туристическо дружество „Безово“. На ОП „Туриъм“ към община Асеновград е предоставена през 2018 г. Обектът работи за туристи в петък, събота и неделя, на всички празнични дни и по предварителна заявка за не по-малко от 15 души през делничните дни. „Добростанския карстов район е вторият по богатство на пещери след карлуковския. Броят на картираните надхвърля 250, като в част от тях през зимата се установяват прилепи. Това са „Иванова дупка“, „Каргина дупка“, „Иванова вода“ и „Добростански бисер“. Сред изключително известните са и „Дружба“, „Ледница“ (където снега се задържа чак до юни – юли) и „Капчика“ (тя се намира над коритото на река Сушица и там са открити рисунки от първобитни хора на кон, козел и елен)“, обясни Димитър Кирков – директор на ОП „Туризъм“ към община Асеновград.

Actualno.com;RodBG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук