Начало Новини.бг 3D пешеходни пътеки стряскат автоджиги в Кнежа

3D пешеходни пътеки стряскат автоджиги в Кнежа

605
0

3D пешеходни пътеки стряскат неразумните шофьори в Кнежа и ги карат трескаво да скачат върху спирачките на автомобилите си.

„Зебрите” са три и отдалеч създават усещането, че са увиснали във въздуха на десетина сантиметра над пътното платно. Това кара водачите инстинктивно да намалят скоростта. Едва след като приближат те разбират, че са станали „жертва” на зрителна измама и че всъщност пътеките не висят и не са страшни, а са си най-обикновени 3D изображения, пренесени на улицата.

Автори на необикновената хоризонтална пътна маркировка са Иван Монев и приятелката му Мария. Двамата са професионани художници са завършили Художествената академия със специалност стенопис. Идеята за необикновените пешеходни пътеки е на общината в Кнежа, която ги наела за изпълнители. „При направата им сме използвали техниката а перспективата. От разстояние 10 м. и повече пътеките се виждат като 3D. Когато човек се приближи перспективата е нарушава и илюзията изчезва.

Но на шофьорите, които за пръв път минават през тях, перспективата силно въздейства и те намаляват скоростта”, споделя Иван Монев. Разбира се, веднъж минали през необикновените пътеки водачите вече са запознати, че става въпрос за зрителна измама. Но въпреки това много от тях продължават инстинктивно да натискат спирачката след като ги приближат. Двамата автори признават, че реакцията на различните шофьори на тяхното изкуство е различна. Имало и такива, настроени негативно, които ги „благославяли” с ругатни и обиди. Като цяло обаче повечето шофьори били настроени положително към техните произведения.

Монитор;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук