Начало Култура.бг Изпълненията на 36 певци ще звучат на гала концерта на онлайн конкурса...

Изпълненията на 36 певци ще звучат на гала концерта на онлайн конкурса „Пендара“ в Попово

621
0

Попово, 7 юли /Боряна Димитрова, БТА/
Изпълненията на 36 певци ще звучат на гала концерта на онлайн конкурса за северняшка и добруджанска песен „Пендара“ в Попово. На 11 юли на открито пред Дома на културата „Д. Коларов“ ще бъде и официалното награждаване на отличените“, каза за БТА организаторът и председател на Сдружение „Цветница“ – народният певец Петър Кирилов.
Конкурсът започна на 5 май и в двата му етапа се включиха 216 изпълнители от страната и чужбина. Целта бе съхраняване, представяне и популяризиране на песните от северняшкия и добруджанския край. Изпълненията са оценявани от тричленно жури: добруджанските народни певици Калинка Вълчева и Галина Дурмушлийска и северняшкият народен певец Даниел Спасов.
Ще бъдат присъдени и специални награди: за артистичност; автентичен и съхранен глас; за стилна интерпретация; за оригинално изпълнение на песен от репертоара на народната певица от поповското село Садина Радка Радева, обясни Кирилов. Ще има и две награди за интерпретация на северняшка песен от сборника на Петър Кирилов „77 песни, имена, истории“, издаден миналата година. Докторантът и етнолог Иван Симеонов ще връчи награда за автентичен и съхранен костюм.
В събота в Попово се очакват 36 изпълнители, а мероприятието ще е израз на приемствеността между поколенията. Проявата, организирана от Сдружението и подкрепена от община Попово, ще покаже пъстротата на българския фолклор.
Голямата награда в конкурса е 22-каратова златна пендара от 1846 г. Тя вече е притежание на един от участниците, но името му ще бъде обявено на гала концерта, подчерта Кирилов. Водещ ще е Галя Асенова, а предаването „От българско по-българско“ ще представи на тв аудиторията победителите.

БТА;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук