Начало Новини.бг Община Варна ще изгражда паркинг в широкия център

Община Варна ще изгражда паркинг в широкия център

597
0

Паркинг за няколкостотин автомобила планира да обособи общината в широкия център на Варна. Съветниците от комисията по „Собственост и стопанство“ дадоха съгласието си Община Варна да поиска от държавата имот за безвъзмездно управление. Теренът е с  площ от около 7 дка и се намира между улиците „Парижка комуна“, „Никола Даскалов“, „Никола Кънев“ и „Д-р Пискюлиев“. Върху този имот трябваше да бъде изградена нова Съдебна палата на Варна.

Към момента парцелът е с предоставени права на управление на Висшия съдебен съвет. До реализиране на инвестиционните намерения на административния орган имотът може да бъде обособен за обществен паркинг.  Зоната в непосредствена близост e застроена c жилищни блокове и нов паркинг би облекчил паркирането в района.

Членовете на комисията одобриха също пазарни оценки на общински имоти и взеха решение за провеждане на публични търгове. Съветниците от „Демократична България“ обаче заявиха, че няма да гласуват предложенията на кмета за допълване на Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост:

 „В икономическа криза никой не продава, най-малкото не могат да се постигнат офертите, които цели всеки един продавач. Сега не е моментът да се продава„, аргументира се Мария Дойчева от „Демократична България“. 

Стилиян Иванов от ГЕРБ контрира, че „Община Варна не продава тези имоти на всяка цена. Оценител е дал пазарна цена, над която имотът може да бъде продаден.“ 

Заместник-кметът Пейчо Пейчев информира, че „нито един от инвестиционните проекти на община Варна  до момента не е спрян. Изпълнението им върви по план, затова приходната част от бюджета трябва да се изпълни на 100%.“ 

Припомням, че Националното сдружение на общините /НСОРБ/ взе решение да се вдигне мораториумът върху продажбата на съсобствени идеални части върху имоти, за да се даде възможност да се строи върху общински терени. По този начин общините ще компенсират загубите от коронавируса.

РадиоВарна;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук