Начало Новини.бг Ген.-майор Румен Ралчев: Агресивността на Христо Иванов при сблъсъка му с НСО...

Ген.-майор Румен Ралчев: Агресивността на Христо Иванов при сблъсъка му с НСО е PR акция

971
0

Агресивността, с която тримата мъже, начело с бившия правосъден министър Христо Иванов, влязоха в пререкания със служители на Националната служба за отбрана, е нищо повече от PR акция. Това стана ясно от думите на о.р. генерал-майор Румен Ралчев – бивш служител на НСО, в ефира на bTV. 

„Във времето, когато лодка акустира на територията на охраняем обект без предварително известяване, се задейства специална процедура за неутрализиране на тези, които идват неканени.“, обясни той и заяви, че макар НСО да са отрекли да охраняват резиденцията на плаж „Росенец“, служителите са охранявали нейния собственик, което е тяхно задължение по закон. Ралчев обясни, че те не са длъжни да се представят, а това трябва да бъде извършено от лицата, които се явяват в ролята на агресори. Облеклото им също не е необичайно, предвид факта, че те не бива да „бият на очи“. „Ако охраняемата личност е в костюм, тогава и те са, ако е с тениска, тогава те също са облечени така“, обясни генерал-майорът. Той бе категоричен, че прътът, на който бил закачен българския флаг може да бъде използван като оръжие и това е наложило реакцията на охранителите. „По същия начин могат да сложат флагче на сабя. Не е имало мачкане, късане и т.н.“, заяви той.

По думите му, ако се случи, че това не са конкретните лица, а терористи или пияни, които искат да унижат авторитета както на службата, така и на охраняемия, е щяло да се вдигне още повече шум.

„Те не са длъжни да го познават. За тях той е агресор, който навлиза на територията на специален обект.“, коментира още Ралчев.

Според него е имало и друг начин, по който Иванов да извърши проверката, за която е отишъл на плажа. „Абсолютно сигурен съм, че бившият министър знае много добре за какво става въпрос. Тази работа се извършва по съвсем различен начин“, каза той. 

„Технологията е ясна на всички. Да се охранява Ахмед Доган е защото от трите гласа два са гласували „за“ и това е от Изпълнителната власт – ДАНС и Главният секретар. Време е вече това нещо да се задраска и ако президентството, респективно НСО, носи отговорност, да му се дадат всички права да взема решения. Президентът не може да се занимава с това, но тази комисия може да съществува,
но решението да се взема еднолично от началника на НСО.“, обясни Ралчев.

„Аз съм сигурен, че никой не е злоупотребил с правата си, има сигнали дали толкова дълго стоят тези сигнали и тази опасност, това е отделен въпрос и не само за г-н Ахмед Доган. След като законът го разрешава и такава е практиката, това се изпълнява. След като той пребивава на тази територия, тя придобива един специален статут. Докато охраняемият е гост, къщата става специален обект. Ако утре сутринта собственикът замине в чужбина или отиде на друго място, обектът има съвсем друг статут. НСО не е сложено, за да пази плажа – агресивният начин за изскачане на трима мъже в зоната, където се охранява, не е моя работа да знам къде е Ахмед Доган, но след като целият екип е там, значи той е там. Значи това е заплаха. Трябва първо да бъдат установени тези лица и да бъдат върнати, което беше най-безболезненото, защото при по-слаби нерви нещата можеха да ескалират – със слагане на белезници, за което имат право. Трябва да съществува НСО, в цял свят съществуват такива служби“., заключи Ралчев.

monitor.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук