Начало География.бг За българския кадастър община Руен не съществува

За българския кадастър община Руен не съществува

596
0

За нея и още четири общини у нас все още процесът по накриване от картата на недвижимите имоти не е започнал

Дългогодишните усилия на държавата за попълване на кадастралната карта дават резултат, но не навсякъде. Това става ясно от изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Неправителствената организация наскоро публикува интерактивна карта, която представя процента на покритие на кадастъра в общините, отнесено към цялата им територия. Данните са към 2019 г.

Какво показва справката за 13-те общини в Бургаска област?

Най-добро е положението в три от тях – областният център Бургас, както и Несебър и Приморско. Там кадастърът вече покрива изцяло териториите – 100%!

Созопол е на косъм от пълен успех с 99,9%.

Следват Царево – 99,7%, Сунгурларе и Средец – 98%, Поморие – 97,6%.

На девето място в класацията е Камено с 97,3%, а на десето – Карнобат с 97%.

Община Малко Търново е накрита от кадастралната карта на 96,6%.

Данните дотук обаче рязко контрастират с опашкарите – Айтос и Руен. Първата община е обхваната едва на 4%.

При Руен, където над 70% от хората се самоопределят като турци, пък процесът още дори не е започнал – 0% накритие! Само още четири други общини в България са в това положение – Етрополе, Ихтиман, Маджарово и Чавдар.

С под 10% покритие пък са други три – Айтос, Ружинци и Костенец.

Повечето общини в България обаче практически са завършили процеса, като едва 40 (от общо 265 – б.а.) имат покритие под 90% от територията си през 2019 г., информират от ИПИ.

Според закона кадастралната карта и кадастралните регистри документират местоположението, границите, трайното предназначение на територията и начина на трайно ползване на недвижимите имоти.

Отговорността за създаването, поддържането и съхраняването на кадастъра е на Агенцията по геодезия, картография и кадастър към министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Флагман;РодБГ
 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук