Начало Новини.бг Извънреден брифинг! Ето кои мерки срещу К-19 се връщат

Извънреден брифинг! Ето кои мерки срещу К-19 се връщат

678
0

Днес се проведе редовната среща между Бойко Борисов и Националния оперативен щаб. Там разгледахме епидемичната обстановка в страната и последните тенденции в развитието й. Това каза министърът Кирил Ананиев на извънреден брифинг в Министерство на здравеопазването по повод рекордния брой заразени с коронавирус у нас.

„Отпаднаха доста мерки и имахме желание да върнем българите към нормалния начин на живот и да свикнем с това, че трябва да живеем с наличие на К-19, но разбира се при спазване на всички мерки – дисциплина, дистанция, дезинфекция и контрол. Гласувахме доверие на гражданите, както и на обществените и частни институции и контрол, провеждащи мероприятия и дейности“ За жалост анализът, който направихме за последните 10 дни, показват, че броят на носителите на коронавирус се увеличава и премина критичната точка от 200 души.

Както обещах, стигнем ли до това ниво на заразяване, ще трябва да възстановим някои от използваните мерки до този момент. Факт е, че през следващите дни не очакваме да спаднат бройките на носители. Дори може да има увеличение. Ето защо предложихме на Борисов и той прие да възстановим част от мерките, които се дискутират много сериозно в българското общество. Имаме подкрепата на хората.

Днес подписах заповедта. Заповедта за противоепидемични мерки влиза от 00:00 ч. утре, 10 юли се променя съответно: – Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия на открито и закрито ще се провеждат без публика.

– Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове и нощни заведения за развлечения на открито.

Припомняме, че за последното денонощие 240 души са дали положителни проби, а 5 са новите жертви на болестта. Общият брой регистрирани случаи на COVID-19 от началото на пандемията е 6342, като от тях 2917 са активни.

Blitz.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук