Начало Новини.бг Еколози спасиха 9 животни от защитени видове в Пловдив

Еколози спасиха 9 животни от защитени видове в Пловдив

662
0

Девет животни са спасени от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив). През почивните дни са спасени пет екземпляра от защитените видове.

Освен тях експертите са се погрижили и за още 4 диви птици. Това стана възможно след сигнали, получени на „зеления телефон“ на институцията от загрижени граждани.

Четири новоизлюпени диви патенца, бебе-чухалче, малка кукумявка, костенурка и майка-таралеж с малкото си са сред спасените животни. Те са намерени в различни квартали на гр. Пловдив. Екоекспертите са преценили, че костенурката е в добро здравословно състояние и са предпочели да я пуснат на подходящо място в природата.

Останалите животни днес пътуват към Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където специалистите ще поемат грижите за тях. Опасност да оцелеят без грижите на майка си има за патетата, които са излюпени буквално преди броени дни.

Експертите от институцията обръщат внимание на гражданите, че когато става въпрос за спасяване на бебета-птици, на първо място трябва се има предвид, че не всеки случай се отнася за бедстващ вид. Често родителите им ги откриват и продължават да се грижат за тях. Препоръчва се, когато бъде открита малка птица, тя да се постави върху клон на дърво или на покрива на сграда в района, където е намерена. Така има по-голям шанс за нейното оцеляване.

От РИОСВ – Пловдив напомнят, че всички видове сухоземни и водни костенурки в България, както и таралежите са защитени видове и тяхното улавяне, пренасяне и отглеждане е наказуемо съгласно Закона за биологичното разнообразие.

news.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук