Начало Новини.бг Ето как България ще спечели от изтеглянето на производства от Азия

Ето как България ще спечели от изтеглянето на производства от Азия

701
0

Регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) могат да привлекат нови инвестиции в областта на производството, след като световната икономика е изправена пред необходимостта от сериозни промени в този сектор в контекста на пандемията.

Страни като България и Румъния са добре позиционирани в индустрията и това може да им помогне да привлекат производители, чиито заводи досега са били предимно в Азия, пише money.bg.

Това обобщение може да се направи от последния доклад на Colliers International „COVID-19 & CEE’s Industrial Upside Europe’s Near Shore Powerhouse“. Според него България и Румъния, заедно с Чехия, Унгария, Полша и Словакия вече са изпреварили Испания и Великобритания по продуктивност на производствения сектор и са на път да задминат и Франция в това отношение.

Експертите посочват, че основните предимства на региона остават висококвалифицираните служители в комбинация в по-ниските разходи, конкретно в отношение на заплатите, които все още са няколко пъти по-ниски от тези в Западна Европа. В допълнение те посочват още конкурентоспособността на индустриалния сектор в шестте държави.

„България остава доста под нивата на разходите за труд в Китай в производствения сектор, а Румъния е съпоставима с Китай. В Полша и Унгария тези разходи не са много по-високи в сравнение с азиатската държава“, посочва Лауренциу Дуйка, който е ръководител в Colliers International. „Има огромни разлики в сравнение с преди 15 години, когато източноевропейските страни се готвеха за влизането в ЕС или тъкмо бяха станали членки. Между 2004 и 2018 година средните производствени разходи в Китай са се увеличили 5,6 пъти, докато в региона на ЦИЕ ръстът беше значително по-слаб“, обяснява той.

Конкретно в Чехия, Унгария, Полша и Словакия нарастването на разходите за заплата и труд са се увеличили между 1,6 и 2,6 пъти между 2004 и 2018 година.

В България и Румъния ръстът е малко над три пъти за същия период.

За сравнение същите разходи в производствения сектор в Германия са около 3 пъти по-високи от тези в Чехия и Словакия, около 4 пъти по-високи от тези в Унгария и Полша, почти 6 пъти по-високи от тези в Румъния и 8 пъти – от тези в България.

„Това не означава, че тези пазари са сравними по отношение на мащаба и сложността на производството, както и на разнообразието на произвежданите продукти.

Но когато става въпрос за разходи и географско разстояние, регионът на ЦИЕ е привлекателна дестинация“, смята Силвиу Поп, който е директор на отдела за пазарни проучвания в Colliers International в Румъния.

Blitz.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук