Начало Село.бг Над 600 прасета подлежат на регистриране в община Свиленград

Над 600 прасета подлежат на регистриране в община Свиленград

681
0

Над 600 прасета, отглеждани в лични стопанства тип „заден двор“, подлежат на регистриране към момента в община Свиленград. Подадени са над 450 заявления за регистрация в тукашното звено на Българската агенция по безопасност на храните, най-много в Хасковска област, съобщи ръководителят му д-р Мариян Кръстев. Последният срок е до края на този месец.

Процедурата се извършва най-вече заради африканската чума, довела до мор по свинете миналата година.

Стопаните от селата в общината са декларирали общо над 311 обекта, в които отглеждат 589 прасета. В града кочините са около 15 с приблизително 50 животни. Най-много прасета има в с. Момково – 130, които се отглеждат в 65 лични стопанства, и в с. Студена – 101, съответно в 58 обекта. В Свиленград са декларирани около 50 прасета.

Регистрацията на свинете от „задния двор“ първоначално срещна отпор от стопаните заради сумата, която трябва да заплатят. Около 70 лева общо струват кръвната проба, куриерската услуга за придвижването й, платежното за банков превод и ушната марка. Регистрацията е задължителна и ако не бъде направена, се съставят актове и се налагат солени глоби от 300 до 500 лева. Щом стопанинът откаже да подаде декларация, следват много по-сурови санкции, може да се стигне до евтназиране на животните му с на място.

Наказанията обаче може да бъдат избегнати, ако прасето е закупено и въведено в личното стопанство с ушна марка и с необходимия документ /пътен лист/. Преди да бъдат заклани прасетата по Коледа, трябва собствениците им да подадат заявление във ветеринарната служба, за да бъдат животните отписани.

Старият мост;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук