Начало Вяра.бг Поклонници от Велико Търново вървят към Рилския манастир

Поклонници от Велико Търново вървят към Рилския манастир

600
0

На 1 юли от Велико Търново стартира поклонническият пешеходен поход „Светият път“. Той се провежда с благословението на Великотърновския митрополит Григорий и началото му беше дадено с литургия в катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в старата столица. Събитието се организира от туристическите дружества „Трапезица – 1909“, ,,Академик – ВТУ“ и Фондация „Дякония и мисия“. Ръководител на групата е Паскал Пиперков, преподавател във ВТУ „Св. Кирил и Методий“.

Общо десет души са тръгнали от Велико Търново. Пешеходният преход от старата столица до най-големия манастир у нас ще отнеме на поклонниците един месец. Те няма да се стиковат с участниците в традиционния вече Поклоннически път „Рилският Чудотворец“, който тръгва на 1 август от София и който се провежда вече десет години. Причината е разногласия за маршрута между организаторите. Инициаторите от Велико Търново смятат, че походът им следва почти буквално пътя на монасите, пренесли мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново до Рилския манастир преди петстотин петдесет и една години.

Миналата година походът от Велико Търново беше белязан от трагичен инцидент. Някои от поклонниците, участвали в прехода, се оплакаха, че пътят не е добре проучен и е свързан с екстремни преживявания. Малкото участници в „Светия път“ се обяснява и с много дългия маршрут и горещото време.

Организаторите на поклонническия път „Рилския Чудотворец“, който трябва да започне на 1 август, подготвят маршрута и правила за провеждането му при новата епидемиологична ситуация. Те ще бъдат публикувани до края на месец юли.

Двери;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук